friesjournaal logo

‘Adel verplicht’

SINT NICOLAASGA – Jonkheer Tjalling van Eysinga is gestopt als rentmeester/jurist bij zijn eigen kantoor dat (nog) zetelt op Epema State in Ysbrechtum, dat hij te koop heeft staan voor € 5 miljoen. Hij wil zijn projecten en investeringen afronden en straks klaar zijn om het familiebezit over te kunnen dragen op een nieuwe generatie. Van Eysinga is een jonker onder de boeren en een boer onder de jonkers. Het liefst boert hij op zijn erf, rijdt hij op zijn John Deere en klooit hij met ark en reau.

Geboren Op 6 december 1953 in Aalsum boven Dokkum, waar vader predikant was.

Woonplaats Sint Nicolaasga aan de rand van de Vegelinbosschen die tot mijn familielandgoed behoren. Hier woon ik al 41 jaar sinds deze pleats vrij kwam van pacht. De boerderij heet De Strooien Hut vanwege de rieten kap. In 1989 stelde ik mijn ouders voor om te ruilen. Ik naar Boschoord, zij hiernaartoe. Mijn mem zei toen: je denkt toch niet dat ik op een boerderij ga wonen? Ja, op dat moment speelde het bloed van Van Harinxma thoe Slooten/Van Welderen Rengers even op, haha! 

Privé Ik ben getrouwd met Anneke de Bruijn. Zij is een Limburgse. Het is mijn derde huwelijk. Met mijn eerste vrouw Nicolette van der Leeuw heb ik 4 kinderen: Cees (37), Willemien (36), Frans (34) en Elisabeth (28).

Opleiding Gymnasium Magister Alvinus in Sneek en privaatrecht aan Rijksuniversiteit Groningen.

Werk/carrière Boer, rentmeester en jurist. Ik ben net gestopt bij mijn bedrijf Van Eysinga & Oostra rentmeesters en juristen dat ik in 1980 heb opgericht. Daarnaast heb ik in de loop der jaren mijn landgoed van 140 hectare in de benen gezet, recreatieprojecten ontwikkeld, een golfbaan laten aanleggen en Boschoord gerestaureerd en omgebouwd tot een boetiekhotel met 8 suites. Een deel van de opbrengst van Epema State wend ik aan om verder in Boschoord te investeren. Zo maak ik van de tuinschuur appartementen. Ik ben altijd als boer actief gebleven en verbouw mais, aardappelen en bloembollen. Omdat ik door de projecten minder landbouwgrond overhield heb ik me vol op mijn rentmeesterskantoor kunnen richten. In een grote organisatie heb ik nooit gepast, daar ben ik te individualistisch voor en ik wil mij nooit in bochten hoeven wringen.

Geloof Nederlands-hervormd, de PKN-gemeente. Ik ben een domineeszoon en het geloof is blijven hangen. Ik loop de kerk niet plat maar ik praat regelmatig met God.

Politieke partij Ik ben 40 jaar lid geweest van het CDA maar ik kreeg er genoeg van. Ik vind het een zooitje in Den Haag. Ik sta misschien bij de komende provinciale statenverkiezingen voor de Boer Burger Beweging op de lijst. Deze partij heeft een helder verhaal.

Hoogtepunt Gisteravond! (een bulderende lach, red.). Zonder gekheid, ik vind het overeind houden van het landgoed een prestatie. Dat is voor mij een hoogtepunt.

Dieptepunt De scheiding van de moeder van mijn kinderen. Ik ben een jaar lang van de leg geweest, zo’n verdriet had ik ervan. 

Voorbeeld Tjeerd Kingma, de laatste directievoorzitter van Kingma’s Bank. Hij zei tegen mij toen ik mijn rentmeesterskantoor begon: ‘Tjalling, zorg dat iedereen jou kent. Blijf onderweg, geef lezingen.’ 

Leermeester Dat is Evert Voskamp, een geweldige man. Hij was de eerste accountant van mijn Heit en mij. Hij was in veel opzichten een mentor.

Beste advies Van Voskamp: als je iemand niet kunt betalen, zorg dan dat je hem belt voordat hij jou belt.

Inspiratie Mijn relatie met Anneke. We hebben veel gemeenschappelijks en hebben het erg plezierig met elkaar. Onze Lieve Heer past op ons.

Eten Steeds minder nu ik een koolhydraatarm dieet volg. Ik ben al 13 kilo kwijt. Ik hou van de Franse keuken.

Drinken Ik ben nu matig met alcohol. ’s Avonds voor het slapen gaan een beerenburgje met Anneke en verder water en koffie.

Muziek Ik ben van de jaren 60 en 70, van de Flower Power. Golden Earring, Beatles, Rolling Stones en de BeeGees. Ik heb niks met de muziek van tegenwoordig.

Concert Hoewel ik niet een grote liefhebber ben van klassieke muziek bezocht ik een poos een keer in de drie weken op donderdagavond met Anneke een concert in het Concertgebouworkest. Heel gezellig want Frans en Willemien woonden in Amsterdam en dan maakten wij er een uitje van.

Artiest Toon Hermans.

Acteur Huub Stapel. Hij maakt ook mooie series zoals de dorpentocht en nu langs de Maas.

Actrice Allemaal als ze er charmant uit zien. Ik hou van de vrouwelijke vrouw.

TV Het NOS Journaal en verder is er niks aan. Die Maarten van Rossum mag ik wel, dus ik kijk ook De Slimste Mens.

Film Via Netflix.

Krant/tijdschrift/medium Leeuwarder Courant, NRC weekend, EW, het historisch tijdschrift Historia, internet en in de auto NPO 1 of Omrop Fryslân.

Boek Ik ben een lezer. Van de boeken die ik lees heeft 90 procent betrekking op geschiedenis, zowel fictie als non-fictie. Het laatste boek dat ik las was Het Geheim van de Gucci-koffer van Pauline Terreehorst. Dat gaat over een gravin die haar wereld ziet verkruimelen, over het verdwijnen van een Habsburgse adelstand in Midden-Europa. Een recent gelezen boek dat mij ook aanspreekt is In alle ernst van Joost Prinsen over Godfried Bomans.

Auteur Meerdere, ik noem in het bijzonder Philip Dröge

Sport Zeilen. Jarenlang heb ik in mijn tjotter gezeild. Die heb ik ingeruild voor een Helderse vlet, waar ik nog wel 20 jaar mee vooruit kan.

Sportman Max Verstappen.

Sportvrouw Antoinette de Jong.

Gadget Heb ik niet, ben ik te ouderwets voor.

App Het versturen van berichten is heel handig, Whatsapp dus.

Hobby’s Mooie steden bezoeken met Anneke, lezen, jagen, wandelen, trekker rijden en het verzamelen van miniaturen van vrachtauto’s en John Deere-materieel.

Vervoer De auto. Ik heb een Range Rover, een slechte auto maar supercomfortabel, een Landrover Defender en een MG B.

Vakantie Ik ben liever thuis. Na de corona gaan we naar Sint Maarten.

Hekel aan Vliegen.

Blij van Mijn vrouw en kinderen.

Doen met een miljoen Investeren en een beetje weggeven, met de nadruk op een beetje, haha! Verder wat schenken aan goede doelen. Geld heeft me nooit in de macht gehad.

Kan niet zonder Vrienden.

Wat moet anders De verwenmaatschappij moet op de schop en Friesland moet anders worden bestuurd, en niet door cultuurloze schimmen.

Over vijf jaar Hoop ik nog gezond te zijn.

Waarom staat Epema State te koop? Mijn kinderen hebben er geen belang bij, in tegenstelling tot Boschoord. Daar bewaren ze op bezoek bij opa en oma mooie herinneringen aan. Ik kan Epema State dus beter verkopen en er goede eigenaren voor vinden en er een mooie bestemming aan geven. Cultureel erfgoed moet in stand worden gehouden. Zo eenvoudig is dat niet. Kijk naar de Kanselarij, waar de provincie al drie jaar mee bezig is. Vereniging Hendrick de Keyser wil het wel hebben maar dan moet je wel een bruidsschat meegeven! Dat zou de provincie moeten doen natuurlijk.

Wat is de toekomst voor de staten en stinzen in Friesland? Het wordt tijd dat overheden er het belang van in zien. Ik ben het als bestuurslid van deze stichting trouwens niet eens met mijn voorzitter Bearn Bilkerdie kritiek had op de huidige functie van De Klinze dat een slaapshowroom is. Een prachtige bestemming!

Heeft de adel nog betekenis? Veel minder dan vroeger, maar nog wel in de zin van ethiek die wij gewend zijn hoog in het vaandel te voeren. Adel verplicht.  

  

Partners