friesjournaal logo

DOKKUM - Dat Maarten van der Weijden Dokkum uitkoos voor weer een uitzonderlijke prestatie was niet zo vreemd: ‘Deze stad, het keerpunt van mijn Elfstedenzwemtocht in 2019, voelde als een warm bad. Ik kreeg er zoveel steun dat ik me geen mooiere plek kon voorstellen om nog eens de lengte van een Elfstedentocht te zwemmen voor het kankerfonds.’ 

De 40-jarige Maarten deed dat in zijn eigen stromingsbad dat op het binnenhofje van Hotel De Abdij van Dokkum was geplaatst. Vanwege corona mocht er helaas geen publiek bij.

Maarten kon zich op deze afgesloten plek in opperste concentratie richten op zijn vierdaagse zwemmarathon van 10 t/m 13 december. Ditmaal was het doel wat specifieker: geld ophalen om een onderzoek naar de preventie van kanker bij mensen met een verstandelijke handicap mogelijk te maken. Het weekend ervoor verbeterde de olympisch kampioen van 2008 op de 10 km een record: hij zwom in Eindhoven onafgebroken 32 uur en 7 minuten tegen de stroming in. Dat was een uur langer dan het oude record. Het leverde € 15.000 op waar was gehoopt op een halve ton die nodig is voor het onderzoek. De rest zou hij in Dokkum wel bij elkaar zwemmen. Wat heet, de teller stopte in Friesland pas bij € 80.000! De hele provincie ondersteunde de actie hartverwarmend. 

Maarten: ‘Nog een reden om dit in Friesland te doen. De mensen sponsoren massaal.’ 

Hij is zelf genezen van kanker. In 2001 werd bij hem acute lymfatische leukemie geconstateerd. Door chemokuren en stamceltherapie is hij er bovenop gekomen en werd hij jaren later wonder boven wonder olympisch kampioen. Toen Maarten klaar was met zijn virtuele Elfstedenzwemtocht bedankte hij alle vrijwilligers en gulle gevers. Daarna sloot hij onder de toeziende ogen van zijn vrouw Daisy en burgemeester Johannes Kramer zijn vriend Sebastiaan Kuijper (42) uit Voorthuizen in de armen. Sebastiaan lijdt aan kanker. Vervolgens maakte de grensverleggende ultra-atleet bekend dat hij in de zomer van 2023 de Elfstedentriatlon gaat doen: 200 km zwemmen, 200 km fietsen en 200 km lopend. Een waarlijk bovenmenselijke prestatie zou dat zijn.   

www.mvdwfoundation.nl.

Partners