friesjournaal logo

VEENWOUDEN – Schuilen hoort bij de buitenmens die weer en wind trotseert. Friesland plaatst schuilplekken om het buiten zijn nog intenser te laten beleven. In natuurgebied het Bûtefjild bij Veenwouden kan dat sinds kort op verschillende plekken. De gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel plaatsten een grote ronde bank, ook wel een ‘skûltsje’ genoemd. De banken zijn ontworpen door landschapsarchitect Nynke Rixt Jukema.

Jarenlang werd er gewerkt aan het Bûtefjild, een natuurgebied dat de gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel met elkaar verbindt.

‘We wilden het gebied nog aantrekkelijker maken voor recreanten. Dat deden we niet alleen, maar samen met provincie Fryslân, It Fryske Gea, recreatieschap Marrekrite, stichting Wetterwâlden en Staatsbosbeheer,’ vertelt burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel.

De gemeenten legden samen met provincie Fryslân een electric-only vaarroute door het gebied aan. Daarna werd de bediening van de sluizen elektrisch gemaakt en kwamen er nieuwe steigers en bewegwijzering in het gebied. 

Agricola: ‘De skûltsjes zijn in dit project de kers op de taart.’

‘De skûltsjes zijn meer dan alleen plekken om uit te rusten,’ voegt wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel toe. Hoekstra: ‘De informatiepanelen in de banken vertellen het verhaal over het gebied. Zo leren volwassenen én kinderen over de geschiedenis en de planten en de dieren die in het Bûtefjild leven.’

De plek waar de feestelijke opening plaatsvond, bij het Koekoekspaad, is extra bijzonder. In samenwerking met It Fryske Gea werd hier een bank mét uitkijktoren geplaatst. Het uitkijkpunt geeft uitzicht over het natuurgebied Sippen-Finnen en het Ottema-Wiersma Reservaat. It Fryske Gea groef de grond rondom de uitkijktoren uit. De waterplas die hieruit ontstaan is, biedt plek voor nieuwe waterplanten, vogels en insecten. Naast elk skûltsje legde recreatieschap Marrekrite een steiger aan voor bootjes en kano’s.

Partners