friesjournaal logo

FOUDGUM – De locatievoorstelling Grauwe Hemel in mei aanstaande in Foudgum, over het leven en werk van predikant François HaverSchmidt alias dichter Piet Paaltjens, vond in Brecht Wassenaar de regisseur die het stuk de juiste behandeling geeft. Brecht is een veelgevraagd regisseur van iepenloftspullen en andere theaterproducties in Fryslân, en acteert zelf voor onder meer Omrop Fryslân, Pier21 en Tryater.

Zij neemt de regie over een bijzondere, kleine spelersgroep: de hoofdrollen worden vertolkt door Johannes Keekstra en Frank de Wilt, die respectievelijk HaverSchmidt en Paaltjens voor hun rekening nemen. Keekstra is initiatiefnemer van het Grauwe Hemel-project, waar naast het theaterstuk ook zijn pas verschenen boek Onder Frieslands grauwe hemel (uitgeverij Wijdemeer) de belangrijke pijler van is. Hij is geboren en getogen in de buurt van Foudgum en ging er als kind naar de kerk. Zijn fascinatie voor de dramatische figuur HaverSchmidt zet hij met dit project om naar persoonlijke culturele uitingen. Het script is van zijn hand. Frank de Wilt leerde Piet Paaltjens eerder kennen door zijn deelname in 2019 aan iepenloftspul Oera Linda in Suwâld, en is een graag geziene speler in het Friese theaterveld. 

HaverSchmidt preekte rond 1860 in Foudgum en dichtte onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens. In 1867 verscheen in Schiedam de dichtbundel Snikken en grimlachjes, waarmee de dominee als Paaltjens beroemd zou worden: nog steeds is de bundel in de boekhandel te vinden. Over zijn tijd in het gehucht onder de rook van Dokkum schreef de wat sombere romanticus niet bijster positief, al is het met een dikke knipoog. Zijn tragikomische voordracht Mijn eerste gemeente over het dorp is de basis voor het theaterstuk van Keekstra. De premièredatum van het stuk over de poëtische pechvogel is niet toevallig gekozen: op vrijdag de dertiende mei is de vuurdoop. 

De repetities zijn inmiddels gestart. ‘Met Brecht en Frank zit ik in een geweldig team. Dat was ook mijn vereiste, want toen ik aan dit intensieve project begon wilde ik alleen maar goede, creatieve mensen aan boord hebben, van sitebouwer en fotograaf tot productieleider en regisseur,’ zegt Johannes. 

 

Partners