friesjournaal logo

Burgemeester Marga Waanders overhandigt het dossier aan Lazare Eloundou.

FRANEKER – Het kan niet meer misgaan: het wereldberoemde Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker wordt een Werelderfgoed. De Permanente Vertegenwoordiger van de Nederlandse Staat Hans Wesseling heeft het dossier aan de UNESCO in Parijs overhandigd. Het dossier werd in ontvangst genomen door de nieuwe directeur World Heritage Centre van de UNESCO, Lazare Eloundou.

Met de indiening van het dossier is de laatste stap gezet op weg naar de Werelderfgoedstatus van het Planetarium. Na een oriënterende fase vanaf 2003 werd in 2010 het Planetarium opgenomen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed en sindsdien is er hard gewerkt aan het nominatiedossier. In de loop van 2022 zal het Planetarium worden bezocht door een controlecommissie namens UNESCO, waarna in juli 2023 het besluit van het UNESCO Heritage Committee wordt verwacht of het Planetarium wordt bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Bij de overhandiging waren aanwezig: Cees van Rooijen (coördinator Werelderfgoed van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed), burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke, bestuurslid Jenny Schoute-Dirkx, projectleider Hildebrand de Boer en Adrie Warmenhoven, directeur van het Planetarium.

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga

Het planetarium geeft steeds een actueel en realistisch beeld van de posities van de zon, de maan, de aarde en de vijf andere planeten die destijds bekend waren. Het mechaniek bestaat uit eenvoudige maar robuuste onderdelen, zoals houten hoepels en schijven, en ijzeren pinnen. Het wordt op ingenieuze wijze aangedreven door één enkel uurwerk en is ingebouwd in het plafond en bovenin de bedstee van een woonkamer. 

Partners