friesjournaal logo

‘Als er brand was lag de hele fabriek stil’

LEEUWARDEN – Friesland heeft weer twee clubs op het hoogste niveau. Cambuur mag de revelatie van het seizoen worden genoemd en staat hoger genoteerd dan Heerenveen. Een speler die voor beide clubs uitkwam is Thomas Haan. Hij was een geweldige voetballer die niet alleen als diepgaande middenvelder maar ook als spits zijn mannetje stond. Alle noordelijke clubs wilden hem hebben. De laatste wedstrijd die hij in 1968 voor Noordster speelde was tegen vv Jubbega, een hard duel dat onder leiding van scheidsrechter Anne van der Werf werd gestaakt.

Haan speelde destijds ook in het Nederlands amateurteam. Voor een overgang naar GVAV (voorloper van FC Groningen) bedankte hij omdat de betaling werd gekoppeld aan een minimaal aantal wedstrijden. En hij wilde niet afhankelijk zijn van de club of van de keuzes van de trainer. Vandaar dat hij koos voor Heerenveen, dat in de jaren 60 en 70 een neus had voor de amateurtalenten uit het Noorden.    

Geboren 22 november 1945 in Oude Pekela.

Woonplaats Leeuwarden. Ik ben na mijn Cambuurperiode in de stad gebleven, ook al omdat ik hier mijn werk had. Terug naar Groningen hoefde voor ons niet. Je vindt toch niet terug wat je achterlaat.

Privé Getrouwd met Aaltje Oosterhuis. We zijn al bijna 60 jaar samen! In 1964 zijn we verloofd en in 1968 getrouwd. We hebben één dochter.

Opleiding LTS en praktijkstudies hydrauliek, pneumatiek, draaiwerk en CNC-freeswerk. In de sport heb ik mijn trainersdiploma’s en sportmasseurdiploma behaald.

Werk/carrière Ik ben begonnen als onderhoudsmonteur in de strokartonindustrie in Groningen. Er was in de Pekela’s vrijwel geen ander werk. Ik heb altijd naast het voetbal gewerkt. Je was semiprof. Van de voetballerij kon je niet leven. In Heerenveen kwam ik terecht op het bedrijf van Koos van Wijngaarden die veel werk voor Batavus uitvoerde. Machinefabriek Douna in Leeuwarden was onder de directeuren Gerard Huiskes en Rein Spriensma mijn volgende werkgever. Daar was ik onder meer verantwoordelijk voor de logistiek en de kwaliteit maar ook voor het integreren van bedrijven die werden overgenomen. Later werd ik als projectmanager verantwoordelijk voor levering van machines in Duitsland.  

Geloof Daar ben ik niet mee opgegroeid. 

Politieke partij De regio waar ik vandaan kom is rood. Ik heb zelf ook meermalen PvdA gestemd. Ik vind de politieke thema’s vandaag de dag vaag. Wat is nu nog links of rechts? Ik ben een beetje een zwevende kiezer geworden. 

Hoogtepunt De geboorte van onze dochter. Ze is nu 49.

Dieptepunt In mijn Heerenveense periode overkwam mij een auto-ongeluk waar ik niets aan kon doen en waarbij een dodelijk slachtoffer viel. Daar ben ik behoorlijk door van de kaart geraakt.

Voorbeeld Mijn vader. Hij was een nuchtere Groninger en een harde werker. 

Leermeester Koos van Wijngaarden, een hele authentieke man. Met een krijtje tekende hij op de vloer uit hoe hij het wilde hebben. Dat was duidelijk voor het digitale tijdperk, haha! Hij was commandant van de brandweer in Heerenveen. Alle werknemers waren lid. Als er een brand was lag de hele fabriek plat. Jan Bos, die samen met zijn vrouw Aaltje de kantine en de kleedkamers van Heerenveen beheerde, was onze chauffeur. Van Koos leerde ik dat je er moet zijn wanneer het nodig is.

Beste advies Van Aaltje haar vader: zorg dat je jezelf kunt redden. Hij was een hele fijne, sociale en wijze man waar ik graag naar luisterde.

Inspiratie Reizen en vrijheid. 

Eten Chinees.

Drinken Met familie en vrienden een pilsje, wijn of berenburg cola.

Muziek Country. Zelf heb ik accordeon en orgel gespeeld. Ik was bij de accordeonclub Con Brio in Winschoten waar Jan Mulder ook een van de leden was.

Concert Ik ben geen concertganger.

Artiest Humoristen als André van Duin en Herman Finkers. Zij hebben de lach aan hun kont hangen.

Acteur Tom Hanks. Hij is heel veelzijdig.

Actrice Angelina Jolie.

TV Sport, series, Scandinavische thrillers en de Formule I.

Film De Da Vinci Code.

Krant/tijdschrift/medium Leeuwarder Courant, Algemeen Dagblad en internet.

Boek Spannende boeken.

Auteur Dan Brown

Sport Ik ben een algemene sportliefhebber en in het bijzonder voetbal, wielrennen en schaatsen.

Sportman Sven Kramer. Hij geeft prikkelende interviews. Ik voel me natuurlijk ook een halve Fries als je zo lang in Friesland woont.

Sportvrouw Ireen Wüst. Een geweldige sportvrouw met de juiste mentaliteit.

Gadget Heb ik niet.

App Whatsapp.

Hobby’s Fietsen, in eigen land maar ook op vakantie.

Vervoer De auto, een Opel Mokka.

Vakantie Bij voorkeur in de zon. Italië is favoriet, bijvoorbeeld aan het Gardameer. Wij houden ook van de bergen, de Dolomieten, Tirol.

Hekel aan Kou.

Blij van Mooi weer en van onze kleinzoon en tevens mijn beste vriend. Hij is inmiddels 21 jaar.

Doen met een miljoen Eerst nuchter worden en daarna vooral genieten. 

Kan niet zonder Gezelligheid en huislijkheid. Wij hebben een mooie vriendenkring.

Wat moet anders Mensen moeten meer respect voor elkaar tonen en meer rekenschap houden met elkaar. De lontjes zijn tegenwoordig zo kort. Wijzen op elkaars verantwoordelijkheid is link. Velen laten zich niet corrigeren. Zo hoort het gewoon niet.

Over vijf jaar Hoop ik nog vitaal te zijn, geestelijk nog bij de tijd en de dingen kunnen doen die wij nu ook doen. Misschien dat we dan op een appartement wonen zodat we buitenom geen onderhoud meer hoeven doen, maar dat is voor later.

Heerenveen of Cambuur? Beide! Ik heb geen favoriet. Beide clubs zijn me even lief. Ik heb zowel in Heerenveen als in Leeuwarden een prachtige voetbaltijd beleefd. 

De prestaties dit seizoen Cambuur deed het in de eerste seizoenshelft grandioos. Boven verwachting. Jammer dat er door de lockdown veel wedstrijden zonder publiek zijn gespeeld, de entourage was geweldig. Heerenveen valt wat tegen. Maar ik voorzie betere tijden. Heerenveen blijft Heerenveen. Alleen al op basis van de historie een grote club.

  

Nederland op het WK Wij halen de top 4 niet. Daar zijn we nou net niet goed genoeg voor, 

hoewel Louis van Gaal er veel uit kan halen.

Partners