friesjournaal logo

Simon Luijckx (l) en Sybren van der Goot ondertekenen de verkoopcontracten.

HEERENVEEN – Emil Frey Nederland-dochter Ekris heeft het autobedrijf De Beier in Heerenveen overgenomen. De Beier is dealer van BMW en MINI. Ekris is eveneens BMW en MINI-dealer en heeft meerdere vestigingen. 
De Beier-eigenaar Sybren van der Goot (54) is blij met de overname: ‘De Ekris-cultuur ligt dicht bij die van de Beier. Belangrijk om de dienstverlening aan onze klanten ook in de toekomst op dezelfde wijze voort te zetten. Daarnaast is Emil Frey/Ekris een stevige partij die voor de medewerkers een gezonde toekomst waarborgt.

Met de schaalgrootte van Emil Frey/Ekris is onze positie als dé BMW en MINI dealer van Friesland ook voor de toekomst zeker gesteld.’

Over zijn beweegredenen zegt hij: ‘Ik doe dit spelletje nu 35 jaar. Ik vind het mooi geweest. Een nieuwe levensfase breekt aan en ik heb nu nog de energie. Daar komt bij dat de autobranche met de elektrificatie voor een heel nieuwe toekomst staat. De dealermarkt gaat erg veranderen. Voor mij is dit een goed moment te verkopen.’  

Emil Frey-bestuursvoorzitter Simon Luijckx is eveneens verheugd: ‘De Beier is een prachtig bedrijf op een mooie centrale locatie in Friesland. De Beier is een van de meest vooraanstaande BMW-bedrijven van ons land en heeft het merk in de afgelopen veertig jaar sterk op de kaart gezet.’ Ook de Ekris-directie Frans van Ekris en Jacco van der Bunt ziet de voorgenomen acquisitie met groot vertrouwen tegemoet: ‘Door deze overname wordt de positie van Ekris BMW en MINI in Nederland nog verder versterkt.’ De Beier wordt vanaf 1 april geleid door Sicco van der Mei. Hij stamt uit een autofamilie en hij is al vele jaren bij het bedrijf werkzaam. Van der Goot blijft niet. Hij beraadt zich over een nieuwe toekomst.

Anne Brons, ceo BMW Group Nederland, ondersteunt de overname: ‘De strategie voor ons dealernetwerk kent meerdere pijlers, waaronder consolidatie en digitalisatie. Zo blijft het dealernetwerk relevant in de toekomst en we kunnen daarmee onze klanten een dealer in hun regio garanderen. De Beier heeft een uitstekende reputatie in Friesland en ik weet zeker dat dat zo blijft onder de vleugels van Ekris.’ 

De Beier is in 1982 opgericht door Klaas Oenema (78). Daarvoor had hij een autobedrijf in Gorredijk dat vooral Mercedes-auto’s verhandelde. Hij betrok een pand aan de K.R. Poststraat. In 1996 liet hij aan de Skrynmakker een nieuwe garage bouwen volgens de nieuwste standaards van BMW. Oenema kocht nadien BMW-dealer H&T in Leeuwarden van Wiebren Engelsma, uit wiens faillissement in 2014 Arne Brouwers en Anne Tjeerd Haaima van Haaima Peugeot het Opel-dealerbedrijf kochten. Zo kwam de Friese BMW-markt in één hand. Later werd de Leeuwarder vestiging gesloten en sindsdien wordt de Friese markt bediend vanuit Heerenveen. Oenema verkocht zijn bedrijf in 1999 aan Van der Goot, die eerder Audi/VW-dealer was (SyNyCo). 

In 2013 bouwde Van der Goot aan de overzijde een hypermoderne showroom voor nieuwe BMW’s. Deze was de eerste in Europa in de stijl van de vernieuwde corporate identity van het gerenommeerde Beierse automerk (Bayerische Motoren Werke) dat aanvankelijk vliegtuigmotoren bouwde. Vandaar het blauwwitte prepellerlogo. In de transactie is ook de verkoop van dit pand besloten. Oenema blijft eigenaar van het eerste pand van De Beier.

Emil Frey Nederland NV is een van de grootste automotive retailorganisaties van Nederland en vertegenwoordigt in Nederland 15 verschillende automerken. De officiële merkdealers van Emil Frey Nederland zijn: Nefkens Peugeot/Citroën/DS/Opel, Ekris BMW/MINI, Pouw Volkswagen/Audi/Seat/Skoda, De Bois Honda, Terwolde Renault/Dacia en Hyundai Wittenberg. Naast deze dealerbedrijven maken ook MKB Lease, Autoplanning, Emil Frey Schadeservices, Elgersma (Automotive Supplies) en Emil Frey Car Trading Netherlands (import en export van auto’s) deel uit van Emil Frey Nederland. Emil Frey Nederland is een dochter van de Zwitserse Emil Frey Groep. 

Partners