friesjournaal logo

De organisatie vlnr: Jan Algra, Teake Kooistra, Arnold Wiegersma, Nick de la Fonteyne en Hans Zondervan.

WANSWERD – Friesland is een damprovincie. Vroeger had elk dorp, hoe klein ook, een damclub. Helaas is die tijd voorbij. De damsport heeft flink ingeboet qua aantal leden. Toch wordt er nog op hoog niveau gedamd in onze provincie. Waar voorheen Huizum de vaandeldrager was, daar is dat nu Damcombinatie Fryslân; een fusieclub van Wanswerd, Rinsumageest en Oldehove. De club komt uit in de eredivisie, landelijk het hoogste niveau, en wist zich afgelopen seizoen knap te handhaven. Thuisbases zijn Kafee It Wapen fan Fryslân in Oenkerk en wijkgebouw Insulinde in Leeuwarden.

Een van de drijvende krachten is Teake Kooistra, captain van het eerste team. Hij heeft er alles voor over om nog eens nationaal kampioen te worden. Ruim twintig jaar geleden mocht hij met Rinsumageest, gesponsord door bakkerij Jorritsma, aan de titel ruiken. Dat team werd toen tweede. Voor komend seizoen hoopt Teake op versterkingen. Een aantal kandidaten was eind maart aanwezig op het sneldamtoernooi in Wanswerd. Een hele serie toppers was op het flinke prijzengeld afgekomen, zoals Auke Scholma, een Fries om útens uit Baflo, Hein Meijer (spelend voor landskampioen Van Stigt Thans) en vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen (Denk en Zet Culemborg) uit Amsterdam, Wouter Sipma (Hijken DTC) en Martin Dolfing uit Groningen (ook Hijken DTC). De provinciale favorieten Rein van der Pal uit Heerenveen en Gerlof Kolk uit Leeuwarden moesten door corona verstek laten gaan. Winnaar werd Guntis Valneris uit Letland, een van de sterkste dammers ter wereld en destijds al voor Rinsumageest uitkomend. Hij vloog elke ronde over uit zijn vaderland. Van deze dammers lijkt met name Thijssen bij de Damcombinatie te komen. Van der Pal en de eveneens aanwezige Jan van Dijk (rating 1399) hebben reeds toegezegd.

‘Ik wil het in mijn leven één keer meemaken dat ik met de club de beste van het land word,’ aldus de ambitieuze Teake.

Gespeeld werd er in het dorpshuis Eldorado van Wanswerd. Omdat de zaal werd afgehuurd en de bediening zelf werd gedaan kon de clubkas worden gespekt want na afloop bleven de gezelligste dammers aan de bar hangen. Dat ging gepaard met de nodige consumpties. Dat geld is hard nodig om de reiskosten van de eerste tientalspelers van verre te kunnen betalen. Shirtsponsor is Vandergang Herenkleding in Dokkum.

‘Geen team staat er zo representatief op als wij,’ aldus Teake.   

Partners