HEERENVEEN/LUIK – Wat een ontknoping was de ijshockeyfinale van de BeNe-League tussen UNIS Flyers en Bulldogs Luik! In de best of three wonnen de Flyers de eerste wedstrijd in Luik (0-2) en maakte Heerenveen zich op voor het kampioensduel in eigen huis. Helaas werd het een onverwachte deceptie (0-3) en dus moest een derde treffen, weer in Luik, de beslissing brengen. Ditmaal waren de Bulldogs favoriet maar de enorm veerkrachtige Flyers sleepten de titel voor de poorten van de hel binnen door in overtime de golden goal te scoren (1-2). IJshockey is weer hot in Thialf, dat vol zat om de Flyers aan te moedigen.

Met nog 47 seconden op de klok en bij de stand 1-1 leken de Flyers in Luik op het moment suprème onderuit te gaan. Jasper Nordemann kreeg namelijk een twee minutenstraf. Met een mannetje minder moesten de Flyers de stand in de laatste tellen gelijk zien te houden. Pippo Limnell Finocchiaro besloot de puck ver weg te schieten (in ondertal kan van icing geen sprake zijn), maar de puck vloog over de boarding. Ook hij kreeg een twee minutenstraf. Vijf tegen drie dus! Een zinderende apotheose volgde. De onverschrokken Flyers overleefden de slotfase en ook de 73 seconden durende powerplay in de verlenging. Het psychologisch voordeel was nu aan de Flyers die na 63 minuten en 20 seconden scoorden via hun beste speler Roope Nikkilä. Een uitzinnige uitbarsting van vreugde was de ontlading na een lang seizoen van bijna 50 wedstrijden. Oude tijden herleefden. UNIS Flyers kampioen van Nederland/België. Heerenveen bevestigde zijn status van ijshockeystad.

Eerder hadden de Flyers een finale verloren: die tegen het Haagse HIJS Hokij om de beker. Erg getreurd werd er toen niet want alles draait om de BeNe-League en het landskampioenschap. Bestuurslid Pieter Balstra zei: ‘Onze buitenlandse spelers snappen niks van die beker, dat je in één seizoen twee competities hebt. Dat is elders ondenkbaar omdat het de focus en een climax wegneemt. Maar goed, we hebben de kroon op het werk gezet.’

In Thialf incasseerde voorzitter Henk Hoekstra gelaten de nederlaag in de tweede finalewedstrijd: ‘Wat wil je, de wedstrijden zijn dag op dag. We waren vanochtend om vier uur thuis en dan moet je ’s avonds weer aan de bak. En toch wordt er niet gezeurd. IJshockeyers zijn karakterlui.’

Helemaal gezien de bescheiden honorering waarmee deze topsporters genoegen moeten nemen. IJshockey in Nederland is commercieel smal. Gelukkig leeft de sport in Heerenveen op. Het zou zonde zijn als deze topsport uit Friesland zou verdwijnen.

Na de finale stopte hoofdsponsor Peter de Vries van UNIS tienduizend euro in de pot.

‘Verdeel het maar,’ zei hij tegen de helden.   

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen