friesjournaal logo

Foto vlnr: Ids Hellinga, Theo Koelma, Waling Haijtema, Remco Voorn, Jan Spoelstra en Gerard Tooten.

LEEUWARDEN – In 2007 stierf Indoor Friesland een stille dood. De financiële crisis was net uitgebroken, een paar grote sponsors hadden zich teruggetrokken en de ziel was er een beetje uit. Zonde, want Indoor Friesland was een topevenement, de gezelligste netwerkhappening in de provincie. Maar zie, het Indoor is terug van weggeweest! Van 19 t/m 22 oktober wordt in WTC Expo de 41ste editie gehouden. 

In 1967 begon het. Indoor Friesland onderscheidde zich altijd van andere hippische evenementen.

Natuurlijk werd er altijd internationaal gesprongen, maar er waren ook wedstrijden voor de talenten en het evenement werd altijd omlijst door shows, tuigen en dressuur. Een hoofdrol was immer weggelegd voor het Friese paard. Indoor Friesland is een complete paardenhappening.

In WTC Expo lanceerde het bestuur van de nieuwe stichting Jumping Fryslân de rentree van Indoor. Voorzitter Waling Haijtema, telg uit een Friese paardenfamilie pur sang, was opgetogen.

‘Ik herinner me dat ik als tiener op Indoor rondbanjerde. Dat was voor mij een jaarlijks hoogtepunt. Later was ik hier in functie van dierenarts. Wat was het een prachtig festijn en wat hebben we het gemist,’ sprak hij.

De hippische agenda van het Noorden zag er sinds 2007 schraal uit. Ook andere paardenevenementen gingen ter ziele. In Friesland, paarden- en agrarische provincie bij uitstek, een Indoor niet ontbreken. ‘Lokkich giet it wer oan,’ zei Waling. 

Hij hoefde niet lang na te denken toen het idee werd geopperd: ‘Wij hebben er allemaal veel zin in.’ De rest zijn de collega’s in het bestuur: Jan Spoelstra (directeur WTC Expo en gastheer), Theo Koelma (oud-notaris en vroeger springruiter), Gerard Tooten (bestuurder van het eerste uur), Ids Hellinga (oud-directeur van het KFPS en ervaring met de Hengstenkeuring) en Remco Voorn die de pr en marketing behartigt. Hij liet weten dat de piste in de vorm van hoefijzer is en 71 bij 35 meter bestrijkt. De arena biedt plaats aan drieduizend toeschouwers. Het aantal paarden dat verschijnt is zo’n 250. Sponsors kunnen lounges huren. Jan van Erve, ook de commerciële man achter LF2018, is de man die grote sponsors aan het evenement moet binden. Er moet een miljoen euro binnenkomen. 

Wat bij het oude is gebleven dat de zondag niet wordt benut. Jacob Melissen, de man die als fotograaf en publicist naam en faam geniet in de paardenwereld, vindt dat maar vreemd: ‘Zijn ze nog steeds zo protestants hier?’ 

Toch is het raadzaam dat men zich beraadt. De zondag is een heel geschikte dag voor een specifiek deel van de commerciële markt. Friesland moet af van de starheid om alles zoals vroeger te willen doen.

Oud-voorzitter Jan Bles (vroeger directeur van de Frico) uit Broek had nadien nog een puntje: de geschiedenis van Indoor gaat verder terug dan 1967.

Hij legt uit: ‘Door de uitbreiding van Leeuwarden en de nieuwbouw in 1963 van de overdekte veemarkt in de Frieslandhal, verdween de kermisharddraverij op de Wilhelminabaan. In plaats daarvan werd een concours hippique op het terrein rond de Frieslandhal gehouden. Op initiatief van commercieel directeur Dries Bouwesvan de CCF, die Leeuwarden meer internationale bekendheid wilde geven, werd een indoor paardensportevenement opgericht. Waar het outdoor kon rekenen op ruime publieke belangstelling en dito financiën, daar incasseerde het indoor elk jaar een verlies. Ritske Veldstra, voorzitter van het comité van aanbeveling, adviseerde beide evenementen samen te voegen, met behoud van de outdoor-tuigpaardenrubrieken die meer aansloten bij de Friese paardensportbeleving. Hij vroeg mij voorzitter van de nieuwe organisatie te worden. In navolging op Indoor Brabant werd mijn voorstel om het evenement Indoor Friesland te noemen, aangenomen.’ 

Partners