friesjournaal logo

DOKKUM - Museum Dokkum heeft twee bijzondere schilderijen (pasteltekeningen) in eigendom verworven. Het gaat om de portretten van oud-burgemeester FranVois Henricus Bekius (1757-1799) en zijn vrouw Geeske Bekius-Suidema (1751-1832). Ze zijn in 1774 ter gelegenheid van hun huwelijk in opdracht van het paar getekend door Philip Roorda (1732-1780) uit Dokkum. Hij was schilder en zilversmid. Wat opvalt is dat hun kleding op elkaar is afgestemd, qua kleur en stijl. 

‘Je kunt zien dat ze van goede komaf zijn,’ zegt museumdirecteur Hans Groeneweg. Geeske draagt een hoed, een kanten halsdoek, gouden oorbellen en een zilveren halsketting.

Hoeveel het museum er op een veiling voor betaald heeft wil Groeneweg niet zeggen. Wel geeft hij aan dat de prijs alleszins meeviel. De aankoop is meegefinancierd door het Dokkumer Stadsfonds. Het museum had al iets persoonlijks van de burgemeestersvrouw (ze was ook de dochter van een burgemeester) in bezit, namelijk een merklap die zij op 10-jarige leeftijd heeft geborduurd. 

FranVois Bekius was de enige zoon van dominee FranVois Bekius sr. (1726-1803). Hij stond in de Friese Wouden bekend als een duivelsdominee.  Hij vloekte, schold, dronk en viel mensen aan. In 1784 werd hij uit zijn ambt gezet. Vervolgens trok hij in bij zijn zoon, die hij overleefde, en schoondochter. FranVois en Geeske kregen vier zonen. De oudste, weer een FranVois, werd net als grootvader predikant. Diens kleinzoon was de bekende dichter/predikant FranVois HaverSchmidt (1835-1894), beter bekend als Piet Paaltjens.     

Partners