friesjournaal logo

Mart Eerligh (l), met het Pikmar-jaarbier van 1997, en Auke van der Veen.

GROUW – De Bierproefgroep Grouw (BPGG), opgericht in 1995 op initiatief van kastelein Kees Veenstra van wijn-, tap- en eethuis Amicaal, bestaat uit maximaal 24 mannelijke leden. 

‘Meer pijpjes gaan er ook niet in een kratje,’ lacht voorzitter Mart Eerligh. Leden moeten allemaal een connectie met Grouw hebben. Zelfs een zomerliefde telt mee.

Wat men doet is het ontdekken van smaakcombinaties met eten. Bier is steeds vaker een begeleider van bepaalde maaltijden. In het winterseizoen krijgt een van de leden de opdracht een samenkomst te organiseren en diegene krijgt een budget van de club mee.

Elk voorjaar wordt een bier gepresenteerd. Mart herinnert zich Ypes, genoemd naar de vroegere burgemeester van Idaarderadeel Ype Dijkstra, die lid was van de Blauwe Knoop! Zijn latere collega Ella Schadd kreeg een ‘Schadd van een Bier’. 

Ditmaal is het jaarbier Silers Bier van huisbrouwer Auke van der Veen die vanaf het begin lid is van BPGG. Het is een lichte, frisse Session IPA van 3,7%, een blond bier met een stevig bittertje. Volgens Auke een goede dorstlesser. De opbrengst gaat altijd naar een goed doel. Deze keer werd gekozen voor het gehandicaptenzeilen in Grouw. Met hulp van sponsor Bjuster en een crowdfunding hoopt men twee zeilboten van de opbrengst te kunnen aanschaffen.

Verder is het gezelligheid troef bij de BPGG. Begonnen in de Bierhalle verhuisde men later naar Amicaal als thuishaven. Nu de brouwerij van Bjuster bijna klaar is zal ook daar wel eens wat georganiseerd worden. Misschien een bierfestival zoals dat ooit in een dampende Treemter werd gehouden.

Partners