‘Mijn leven is een hoogvlakte’
ORANJEWOUD – Pianist Yoram Ish-Hurwitz is de oprichter van het prestigieuze Oranjewoud Festival dat van 3 t/m 6 juni voor de tiende maal wordt gehouden. Klassieke muziek loopt als een rode draad door zijn leven dat zich al vijftien jaar afspeelt in Friesland.
Geboren Op 21 februari 1968 in Amsterdam. Mijn familienaam verwijst naar het dorp Hurwitz bij Praag waar mijn voorouders zich eeuwen geleden vestigden. Ze gingen weg uit Spanje waar mensen door de kerstening werden gedwongen zich te laten dopen of te vertrekken. Mijn voorouders zagen het zwerk drijven.
Ze waren in de 15de eeuw een van de eerste families die emigreerden. Hurwitz zie je terug in veel familienamen zoals die van de wereldberoemde Amerikaans-Oekraïense pianist Vladimir Horowitz (1903-1989) die is geboren in Kiev. Het tussenvoegsel Ish, wat man in het Hebreeuws betekent, is een soort eretitel vanwege het religieuze werk dat mijn voorouders hadden gedaan voor het samenstellen van de Talmoed. Je moet Ish niet verwarren met het Britse ‘sir’ want het Jodendom kent geen adelstand. Twee van mijn vier grootouders kwamen uit Israël en zijn van Pools-Litouwse afkomst aan vaders kant en van Engels-Nederlandse afkomst aan moeders kant. Ik ben eigenlijk voor een kwart Nederlands. Mijn moeder overleefde met haar broertje en zusje de oorlog in het burgerweeshuis in Amsterdam waar ze naar toe was gebracht. Een groot deel van mijn familie is in de oorlog vermoord. Ik heb ze niet gekend en dat realiseer je je later pas want iemand die je niet kent mis je ook niet. Een raar besef, op latere leeftijd.
Woonplaats Oranjewoud. Mijn vrouw is oogarts in ziekenhuis Tjongerschans, vandaar. Ze heeft in Groningen gestudeerd waar we ook hebben gewoond. Ik ging met lichte tegenzin mee, had ook in New York gewoond, maar zij was de kostwinner. Het is echter geen straf hier te wonen, eerder een voorrecht.
Privé Ik vier dit jaar het zilveren huwelijk met Marieke Versteegh en we hebben twee kinderen: zoon Primovan 21 die aan het conservatorium in Amsterdam studeert en dochter Yentl van 19 die geneeskunde in Leiden doet. Ze treden beide in onze voetsporen. Dit jaar ga ik het eerste vader/zoonproject doen. Heel bijzonder.
Opleiding De Sweelinck Academie (het Conservatorium van Amsterdam) en de Juilliard School in New York, het Harvard in de muziekwereld. Ik ben een van de weinige Nederlanders die daar mocht studeren.
Werk/carrière Concertpianist, klassiek programmeur bij SPOT Groningen (Stadsschouwburg en muziekgebouw De Oosterpoort), voorzitter van de ensemblecommissie van de Raad van Cultuur en artistiek directeur van het Oranjewoud Festival.
Geloof In de verbindende kracht van muziek. Rusland en Oekraïne hebben grote musici voortgebracht. Laat ze asjeblieft samen muziek maken.
Politieke partij Ik zweef een beetje tussen D66, GroenLinks en Volt. De laatste keer heb ik GroenLinks gestemd. Onze democratie staat onder druk. Daar moet je aan blijven werken. Democratie is niet de meerderheid van de helft plus één maar het dragen van verantwoordelijkheid en rekening houden met iedereen.
Hoogtepunt Vele. Ik kan niet één hoogtepunt noemen. Ik heb geluk met alles; mijn leven is een hoogvlakte.
Dieptepunt Heb ik niet beleefd. Een leven kent ups en downs, bij de laatste moet je niet te lang stilstaan.
Voorbeeld Mijn vrouw. Zij is een heel andere persoon dan ik. Wat ik van haar heb geleerd is oog te hebben voor het ogenschijnlijk onbetekenende.
Leermeester Twee docenten: Jan Wijn in Amsterdam en György Sándor in New York.
Beste advies Mee stromen met het leven en rekenen op de kansen die altijd komen; je hoeft niet alles uit te stippelen.
Inspiratie Dat heeft te maken met het voorgaande. Wat maken van de kansen die je krijgt aangereikt. Dat geeft voldoening. Het is een cirkeltje.
Eten Steeds vaker vegetarisch. Groente heeft meer smaak van zichzelf dan vlees of vis.
Drinken Ik drink zelden alcohol. Water en een dubbele espresso.
Muziek Klassiek, jazz en mooie liedjes van singer/songwriters.
Concert Ik bezoek uit hoofde van mijn functie bij de cultuurraad voor het eerst een popconcert. In dit geval van de rockband De Staat.
Artiest Murray Perahia, een Amerikaanse toppianist. Zijn muziek heeft een heel poëtische toon. Hij tovert klankkleuren, wat ik ook graag doe.
Acteur In Nederland Edwin de Vries en Pierre Bokma, de beste.
Actrice Oei, kan ik zo niet noemen. Ik denk aan Meryl Streep, maar dat is geen verrassende keuze.
TV Ik kijk heel weinig tv.
Film Sciencefiction. A guilty pleasure.
Krant/tijdschrift/medium NRC. Verder log ik in op meerdere sites van dagbladen.
Boek Ik lees door tijdgebrek te weinig. Gelukkig kan ik straks in de Dolomieten lezen, koken en wandelen. Mijn genre is fictie. In romans worden waarheden nauwkeuriger beschreven dan de werkelijkheid biedt.
Auteur Yuval Noah Harari, een Israëlische historicus en futuroloog.
Sport Padel, ik ging mee met m’n vrouw. Nu zij geblesseerd is ga ik niet.
Sportman Sven Kramer, zijn moeder trimt onze hond, haha!
Sportvrouw Ireen Wüst, zij is onze nieuwe buurvrouw!
Gadget Ik heb veel Apple-dingen, de iPhone dus.
App Netflix.
Hobby’s Nooit gehad. Ik heb ze niet nodig omdat ik al mijn tijd kan uitleven in mijn werk, wat in wezen mijn hobby is.
Vervoer De trein reist relaxed.
Vakantie In je auto stappen en dat is alles wat je weet. Dat is zó ontspannen.
Hekel aan De belastingaangifte invullen. Ik kan er chagrijnig van worden.
Blij van Iets creëren, de scheppingsdrang in de kunsten.
Doen met een miljoen Aan mijn kinderen besteden, de beste investering die er is.
Kan niet zonder Inspiratie.
Wat moet anders Niet zoveel. Ik ben een control-freak. Ik zou wat meer moeten durven loslaten.
Over vijf jaar Dat zien we dan wel weer. Hopelijk is de oorlog dan afgelopen.
Werken in Friesland Het maakt niet uit waar je werkt maar met wie je werkt. Bij SPOT werk ik in een goed team.
Mooiste plek in de provincie Er zijn zoveel mooie plekken in Friesland, in heel Nederland. Het is hier heel gevarieerd. Oranjewoud is natuurlijk prachtig, maar ik hou ook van het water, de stad Harlingen, de Wadden.
Toekomst van de klassieke muziek Die ziet er rooskleurig uit. Een traditie van 400 jaar poets je niet zomaar weg. We moeten klassieke muziek wel levend houden en niet museaal maken.
Oranjewoud Festival Genieten voor iedereen die maar wil.