friesjournaal logo

Initiatiefnemer, toernooidirecteur en gastheer Jan Ykema in gesprek met Jan Bles (hotel-restaurant Omke Jan in Woudsend).

Wat De Zilveren Bal 2022

Waar Elfstedenhal 

Wanneer Woensdag 16 maart

Aantal gasten 500

Wie Sponsors en genodigden

Bijzonderheden De vorige editie was op 12 maart 2020, net voor de eerste coronalockdown. Dit keer was de laatste lockdown net op tijd afgelopen. In die zin zat het de organisatie mee. Slechts één keer moest Friesland het zonder dit schaatsfeest doen. Maar liefst 1.500 toeschouwers waren erop afgekomen, inclusief de sponsors en hun gasten die een speciaal paviljoen hadden.

LEEUWARDEN – De Zilveren Bal, de snelste schaatsshow van de wereld, is uitgegroeid tot het slotfeest op het ijs. Initiator Jan Ykema (olympisch zilver op de 500 meter in 1988 in Calgary), de man die samen met Lieuwe de Boer (brons in 1980 in Lake Placid) het Nederlandse sprinten internationaal op de kaart zette, lanceerde het evenement in 2015 toen de eerste editie werd gehouden. Thans is De Zilveren Bal niet meer van de kalender weg te denken. Wel is het festijn veel professioneler van opzet dan in het begin. Inmiddels is De Zilveren Bal geadopteerd door het grote bedrijfsleven, met name de zuivelwereld is sterk vertegenwoordigd. In vroeger dagen was De Zilveren Bal een kortebaanwedstrijd voor vrouwen. Zij streden reeds in de 18e eeuw op de gracht in de Prinsentuin om, natuurlijk, een zilveren bal. Tegenwoordig staan op het kunstijs ook mannen aan de start. De sprint is met een lengte van 100 meter nog korter dan de kortebaan (140 meter). Drie schaatsers starten naast elkaar. Spijtig was het dat Erin Jackson, de Amerikaanse die olympisch goud won op de 500 meter in Peking, wegens corona verstek moest laten gaan. Vanwege de oorlog in Oekraïne ontbraken ook de winnaars van 2020, Angelina Golikova en Viktor Mushyakov uit Rusland. De zeges gingen naar Dione Voskamp en de Noor Björn Magnussen

Na afloop was het sponsorpaviljoen de arena voor een afterparty. Daar werd het heel gezellig en heel laat.

Partners