friesjournaal logo

HEEG – Wajer Yachts uit Heeg is de Friese Onderneming van het Jaar 2022 geworden. Commissaris Arno Brok overhandigde de prijs aan directeur/dga Dries Wajer. De jury roemt het bedrijf omdat deze scheepsbouwer verder gaat dan de Friese grenzen. 

‘Het is een parel in Friesland én bovenal een internationale diamant. Het gaat niet alleen om het bouwen van bijzondere jachten maar om een totaalconcept. Dat maakt dit bedrijf een waardig winnaar,’ aldus juryvoorzitter gedeputeerde Friso Douwstra.

De andere twee finalisten A.P. van den Berg uit Heerenveen en Jongia Mixing Technology uit Leeuwarden waren samen met de winnaar doorgedrongen tot de finale die op verschillende locaties in Sneek gehouden. Organisator PlusNauta had er een prachtige dag van gemaakt die zich ook, heel toepasselijk, op het water afspeelde. De jury bezocht gedurende één dag de finalisten en had bedrijfsinformatie uit de Business Maturity scan, een scan over vitaliteit en een scan over de financiële resultaten en positie van de bedrijven. Alle finalisten hadden zich tweemaal gepresenteerd aan de jury en zijn intensief door hen bevraagd. Tijdens de halve finale in maart haalden drie genomineerden de finalestrijd niet. Deze zes halvefinalisten waren overgebleven uit een longlist van tientallen bedrijven. Bij het programma waren ruim 300 ondernemers en bestuurders aanwezig. De binnenstad van Sneek was het decor. In de Kolk bij de Waterpoort lag een drijvend podium waar de jury de finalisten voor de laatste maal onderwierp aan een vragenvuur. Het publiek keek toe vanuit sloepen. Elske DeWall presenteerde het programma. Na 5 jaar namen René de Heij (Probo) en Jennifer Westers (WestCord Hotels) afscheid als jurylid. Naast hen bestond de jury van de Friese Onderneming van het Jaar 2022 uit Pieter Kooi (winnaar van 2021 en onderneemt in Kooi Security) en stond voor de eerste keer onder leiding van voorzitter Friso Douwstra, gedeputeerde Economische Zaken van de Provinsje Fryslân.

Wajer bouwt sportieve, snelle, luxueuze open jachten die overal ter wereld worden verkocht. Met name in de Mediterrané varen Wajer-jachten. Een van de klanten van Wajer is Koning Willem-Alexander. Hij heeft bij zijn villa in Griekenland een Wajer aan de steiger. Die kostte één miljoen euro. Het hele land klaagde erover maar voor een Wajer is dat nog bescheiden. Het bedrijf verkocht 24 schepen van meer dan zes miljoen! De toekomst van Wajer ziet er rooskleurig uit. De markt van superluxe is ongevoelig voor economische neergang, inflatie en oorlog. 

Partners