friesjournaal logo

TACOZIJL – Het spectaculaire kunstwerk Gaia van de Britse kunstenaar Luke Jerram was te bewonderen in het Woudagemaal in Lemmer. Leerlingen van groep 8 van christelijke basisschool De Arke in Lemmer openden ‘Gaia in het Woudagemaal’ met het tekenen van hun ideale wereld van de toekomst. Dit deden ze samen met burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren en dijkgraaf Luzette Kroon en jeugddijkgraaf Merel Tesselaar van Wetterskip Fryslân. 

De leerlingen woonden een verdiepingscollege rond het thema ‘nieuwsgierigheid’ bij, gegeven door sterrenkundige Peer Zaal, moderator Lisa Frenkel en kunstenares Louisiana van Onna. Ze gingen met hen in gesprek over hoe je naar deze wereld kunt kijken. Welke vragen heb je als kind, hoe kun je daardoor op onderzoek uitgaan, hoe doe je dat later als je groot bent? Op een wereldbol tekenden de scholieren elk hun eigen stukje aarde; hoe zij hopen dat de ideale wereld er in de toekomst uitziet.

Luzette Kroon deelde met de jeugd haar ideale wereld van de toekomst: ‘Dat is een wereld zonder droogte met voldoende zoet water. Mijn zorg zit in de toenemende schaarste aan zoet water op deze wereld, de opwarming van de aarde en de toenemende droogte. Al eeuwenlang zorgt het waterschap voor voldoende en schoon water. En voor de bescherming tegen water. Maar om onze waterrijke provincie en de wereld ook voor jullie, de toekomstige generatie leefbaar en bewoonbaar te houden, moeten we keuzes maken. Die keuzes voor de toekomst maken we vandaag.’

Ook Fred Veenstra benadrukte dat het belangrijk is dat we keuzes maken voor de toekomst: ‘De kinderen van nu groeien in een andere wereld op dan de volwassenen van nu deden. Het is daarom belangrijk dat we zowel kinderen als jongeren betrekken bij de maatregelen die we willen nemen als het gaat om klimaatveranderingen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de aarde ook voor de toekomstige generatie een fijne en leefbare planeet blijft.’

Rondreizend kunstwerk Gaia was in samenwerking met Sense of Place te zien in de machinehal van het Woudagemaal. Gaia is een grote wereldbol met een doorsnede van maar liefst 7 meter. Met zijn licht, geluid en NASA-beelden van het aardoppervlak laat deze bewegende wereldbol je zien hoe de Aarde er vanuit de ruimte uitziet. 

Partners