friesjournaal logo

Rens van Langen, zoon van Ger, leerde het haringsnijden bij Hendrik Metz op Ameland. Op de dag na de haringparty studeerde hij af aan het Codart conservatorium in Rotterdam.

SCHIERMONNIKOOG – Bij het consumeren van een delicatesse plegen Friezen nog wel eens te zeggen dat ’in ingeltsje oer de tonge pisset’. Engeltjes die over de tong gleden waren op Schier de nieuwe haringen die Rens van Langen presenteerde op de 100 jaar oude viskar aan de voet van de voormalige Zuidervuurtoren. Ger van Langen en zijn partner Etty van der Veer, secretaris en voorzitter van de stichting Behoud Zuidertoren, hadden de vrienden daarvan uitgenodigd voor het happen van lekkere Hollandse Nieuwe.

Menige vriend had er graag een overtocht met de veerboot voor over, getuige onder meer de aanwezigheid van Berend van Bon uit Almere, directeur van cadeauverpakkingsbedrijf BonBox. Er waren ook gasten met Friese roots zoals neuro-oncoloog Tjeerd Postma uit Amsterdam. Etty’s zoon Beer Zandt en pas afgestudeerde vrienden vormden de commissie die een Ode aan de Haring brachten. Dat begint een traditie te worden. 

Steun kan het stichtingsbestuur wel gebruiken. Beheer en exploitatie van de van 1853 daterende vuurtoren, die later als wateroren en zendmast fungeerde, gaat volgens Ger met ups en downs gepaard. Zo moest onder meer de prachtige afrastering, een schapenhek, op last van de gemeente verdwijnen. Maar het begin voor een gezond bestaan is er met de organisatie van concerten (op 4 september a.s. het NNO met 36 musici) en trouwerijen in en rond het vroegere baken voor de scheepvaart. Het mankeert in ieder geval niet aan enthousiasme bij het bestuur en de vrienden om Schiermonnikoog op de kaart te zetten als place to be voor allerlei evenementen in en rond de witte vuurtoren als unieke locatie.

Jan de Kroon

    

Partners