DOKKUM – De kennis van ijs is aan het verdwijnen, constateren de ijsclubs in ons land. Er zijn de laatste jaren geen echte ijswinters meer geweest. Schaatsen op natuurijs duurt vaak niet langer dan twee tot drie dagen. Daarna is de ijspret alweer over. Laat staan dat er toertochten konden worden gehouden. Daardoor verflauwt de aandacht en neemt het aantal vrijwilligers af.

Om de ijskennis bij te spijkeren heeft de KNSB besloten een Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters op te richten. Tot voorzitter is benoemd Johannes Visser (32) uit Dokkum. Hij woont tegen plaatselijke ijsbaan aan. Vrijwel nergens ligt een ijsbaan zo fraai verscholen in een stadshart als in Dokkum.

‘Koninklijke IJsclub Dockum is de oudste ter wereld. De eerste notulen zijn in 1840 opgesteld,’ zegt Johannes vol trots. Hij is bestuurslid en straks ook ijsmeester. Nu heeft de stad al drie ijsmeesters maar het kan volgens Johannes geen kwaad dat er een vierde bij komt. IJsmeesters houden zich bezig met landijsbanen die omdijkt zijn en in het late najaar door plaatselijke ijsclubs onder water worden gezet.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen