DOKKUM - Per fiets, in een boot en zelfs in een treintje mochten genodigden en betrokkenen vrijdagmiddag alvast een voorschot nemen op het feestelijke openingsweekend van de vaarroute Súd Ie. Het gehele weekend staat rondom de Súd Ie namelijk in het teken van de opening van de vaarroute voor bootjes tot 1.50 meter. In 2023 is het de bedoeling dat de vaarroute ook bevaarbaar is voor boten tot 2.40 meter hoogte.

Binnen het programma Súd Ie wordt sinds 2011 gewerkt aan diverse toeristische en ecologische projecten rondom de Súd Ie, de twaalf kilometer lange waterweg die loopt van Dokkum naar Oostmahorn en zo de verbinding is naar het Nationaal Park Lauwersmeer. Zo hebben onder andere de watersportfaciliteiten in Dokkum een upgrade gekregen en is met de aanleg van kilometerslange natuurvriendelijke oevers gewerkt aan een betere leefomgeving voor zowel het waterleven als dieren op het land.

Vijfjarig bestaan Vlasroute

De opening van de vaarroute Súd Ie werd gecombineerd met de opening van de Vlasroute Follow the Blue Line. Deze route, die in de maanden juni, juli en augustus af te leggen is, vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het handbedrukt linnen. In de monumentale Doarpstsjerke in Metslawier wordt dit jaar in het kader van de Vlasroute een groepsexpositie gehouden. 

Als voorbeeld van verrassing noemt activiteitenorganisator Elizabeth Pilat de Walvisvaartexpositie in café Bûntebok te Lioessens: ‘Een prachtig onbekend verhaal. Je duikt in een andere wereld en dan krijg je nog gratis koffie en ijs ook!’ 

Ook sportieve bezoekers konden de Súd Ie verkennen. Diverse toerfietsers verkenden de regio evenals wielrenners. De echte fanatiekelingen konden meedoen aan een zwemtocht. Christiaan Visser van de organisatie Vitaleer zei: ‘De omstandigheden waren perfect: zon, wind in de rug en een mooie finishlocatie, op Landal Esonstad.’

In Dokkum had met name sluiswachter Gerke Jagersma het druk. Diverse boten passeerden de Oosterverlaatsluis waaronder de trekschuit van Museum Dokkum; één van de activiteiten waarvoor bezoekers zich konden aanmelden. Ook de cursus landschapsfotografie van Marcel Renou was al snel volgeboekt.

Wil je direct de Súd Ie op? Dan kun je het beste een sloep of vissersbootje huren bij Scheiershoek (Dokkum/Oostrum) of bij Bootverhuur La Barca in Oostmahorn. Wil je er een flinke dagtocht van maken? Vaar dan in de rondte via het Dokkumer Grootdiep. B&B de Gastenkamer in Ee verhuurt ook sloepen. Wil je een boot met karakter? Meld je dan bij het verhuurbedrijf ‘Varen met Sil’ en vertrek vanuit Kollum.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen