friesjournaal logo

Wouter Brandsema en Jan Gerard van der Wal: weer een Bib Gourmand-schildje erbij.

LEEUWARDEN - ‘Het is de mooiste erkenning die er is,’ zegt Jan Gerard van der Wal over de Bib Gourmand die Bistro Aragosta cuisine régionale kreeg van Michelin. ‘Deze waardering zegt alles over een optimale prijskwaliteitverhouding.’

Wat heet, er zijn in Friesland slechts drie Bib Gourmands: naast Aragosta zijn dat Bistro Nijeholt (Lauswolt) en Élevé in Leeuwarden.

Het is al de vierde Bib Gourmand voor Jan Gerard. De eerste verdiende hij in Sir Sébastian aan de Herenwal in Heerenveen. Ook toen deze zaak naar een bedrijvenpark eveneens in Heerenveen verhuisde, ging de Bib mee.

In Sneek, waar de patron/cuisinier Le Petit Bistro begon, volgde de Bib wederom. En nu dus aan de Voorstreek in Leeuwarden, waar Aragosta vorig jaar de deuren opende. Een knap staaltje van Jan Gerard want het is waarachtig niet eenvoudig om dit niveau tegen deze prijs te leveren.

De Bib Gourmand werd door Michelin in het leven geroepen om de betaalbaarheid van uitstekende gerechten te stimuleren. Lange tijd hield dat in dat een restaurant een driegangenmenu voor beneden de 35 euro kon bieden. Deze grens heeft men losgelaten want ook in de horeca zijn de prijzen gestegen. Het komt nu op billijkheid aan. Wel, de prijs die Aragosta voor drie gangen hanteert –  € 41,50 – is een vriendelijk bedrag. En zeker voor de topkwaliteit op het bord. Je moet de Bib trouwens wel elk jaar opnieuw verdienen.

‘De regels zijn wel verscherpt,’ aldus Jan Gerard. ‘Voorheen gold alleen een menu als criterium, tegenwoordig gaat het om het totaalconcept en de totaalnota. Dat is ook eerlijker want er werd weleens met menu en bedrag gemanipuleerd.’ 

Partners