friesjournaal logo

SWICHUM – Bij het kerkje van Swichum, als je twee diagonalen door de provincie trekt het snij- en middelpunt van Friesland, introduceerden Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema van Bistro Aragosta hun nieuwe rosé. Naast de Aragosta rosé 2020, genoten de gasten van vijf amuses uit de Franse keuken met Italiaanse invloeden, van muziek en gezellige ontmoetingen tijdens deze ongedwongen middag. 

Oorspronkelijk was het idee om de start van de Aragosta rosé 2020 te vieren in de tuin van het Stadspaleis de Princessehof. Door het dreigende slechte weer, werd het evenement verplaatst naar het kerkje van Swichum.

Hier hadden de eigenaren van Aragosta best wel even stress van, biechtte Jan Gerard op. 

Het gaat goed met het vorig jaar geopende restaurant: ‘Dankzij jullie.’ De twee zijn trots op hun gasten: ‘Zonder jullie kunnen wij niks.’ “En wij ook niet zonder jullie,’ interrumpeerden de aanwezigen. Dankbaar zijn de heren voor Stefan van den Berg van UNIK wijnen, die deze Italiaanse wijn voor Aragosta heeft geselecteerd. 

Jan Gerard: ‘Zonder goede leveranciers kunnen wij ook niks. En het mooie aan hen is dat zij alle wijnen die wij willen hebben, over de wereld kunnen verkrijgen. Daarin zijn zij uniek.’ Vervolgens werd er geproost want JG heeft een royale hand van schenken. De rosé vloeide rijkelijk en vormde een soepele overgang tussen verschillende amuses. De amuses uit de Franse keuken met Italiaanse invloeden bestonden uit vijf verschillende gerechten: 

Boerenbrood en boter van gedroogde pruimen, citroen, zeezout en knoflook, een melange van gemarineerde coeur de boeuf, tomaat met basilicum knoflook en olijf.Een champagneglas gevuld met espuma van biologische ganzenlever met geschaafde verse zomertruffel en grof zeezout.  Ragfijn gesneden steak tartaar van ossenhaas, aangemaakt met ketchup, worcester, gesnipperde sjalot, bieslook, zoutzuur van kappertjes en Italiaanse olijfolie met huisgemaakte mayonaise van morilles en on top een krokant aardappelchipje van Friese kleiaardappel.Frisse tartaar van biologische bloemkool. Daar bovenop Zoutkamper garnalen met een cocktailcrème fraîche en krokante croutons.Huisgemaakte gevogeltepaté met pistache, groene peper, vinaigrette en marmelade van preiselbeeren.

In de drukke gezelligheid werd er ook nog een goede daad verricht. Een jonge kraai viel uit een nest en kwam in het feestgedruis terecht. Een aantal gasten bekommerden zich om het dier. De dierenambulance kwam langs om het beestje op te halen. 

Een aantal gasten maakte voor het eerst kennis met Aragosta omdat ze met een vaste gast van het restaurant meekwamen. Maar de meerderheid heeft er al minstens een keer gegeten. De gasten zijn lovend over het restaurant. Nienke de Wolff heeft er een keer gegeten en vindt Aragosta een super restaurant ‘waar alles hartstikke lekker is’. ‘Het zijn bovendien geen standaardgerechten maar heerlijke combinaties die ik nog niet kende. Het zijn echt smaaksensatie.’

Nicolas van Amerom eet graag bij Aragosta omdat zijn internationale achtergrond er tot leven komt. 

‘Ik heb een internationale achtergrond, ben zelf geboren in Kinshasa, Congo. Mijn moeder was Française. Mijn vader komt uit Nederland, maar zijn moeder was Italiaanse. Ik herken recepten van mijn moeder bij Aragosta. Dat vind ik fantastisch.’

Geu Luik komt samen met zijn vriend vier keer per jaar eten bij Aragosta: ‘We wonen zelf op steenworp van het restaurant. De ambiance is heel fijn. Het is echt een avondje uit bij Aragosta. We krijgen een avond gevuld met heerlijk eten, goede wijnen en heel prettige gastheerschap. We voelen ons er thuis. Het restaurant is niet heel groot. De gasten zitten dicht op elkaar, maar dan heb je ook gauw contact met je buurman of buurvrouw. We krijgen er elke keer weer fijne nieuwe contacten bij.’


Jantina de Vries

Partners