friesjournaal logo

‘Ik weet nu waar mijn verzet tegen onrecht vandaan komt’

LEEUWARDEN – Anita Terpstra schreef een boek over haar voorouders uit Harkema in de Friese Wouden: Al mijn moeders. Het was een voor haar onbekende familiegeschiedenis over armoede, inteelt, grote gezinnen, analfabetisme en achterstelling. De bevolking in het gebied was van oudsher berucht om drankmisbruik en messentrekkerij. Veel mensen woonden er tot halverwege de vorige eeuw in plaggenhutten en spitketen.

‘Ik herken mij in hun verzet tegen gezag en onrecht.’   

Geboren Op 8 december 1974 in Hallum, op een zondag. Ik ben dus een zondagskind, haha! Ik heb er tot mijn 21stegewoond. Tijdens mijn derde studiejaar in Zwolle ben ik naar Leeuwarden verhuisd. Na mijn stagel in Amsterdam ben ik voor korte tijd teruggegaan naar Hallum. Daarna verhuisde ik naar Groningen. 

Woonplaats Leeuwarden, alweer 19 jaar.

Privé Ik leef met Gerard de Jong. Wij hebben een geregistreerd partnerschap. Trouwen past niet zo bij ons. Ik raakte zwanger en toen zijn we op een maandagochtend naar het gemeentehuis gegaan. Dat was de kortste klap. Wij hebben twee zoons van 16 en 14. 

Opleiding De School voor Journalistiek in Zwolle en Kunstgeschiedenis in Groningen. Deze studie had ik vanwege mijn afgeronde hbo-opleiding in twee jaar gekund maar er ging een nieuwe wereld voor mij open waar ik meer van wilde weten. Vandaar dat ik vier jaar heb gestudeerd. 

Werk/carrière Mediabureau PS Producties, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (eerst de  schoolkrant, daarna marketing/communicatie) en sinds mijn debuut in 2009 zelfstandig schrijver. Het is een vrij en onafhankelijk bestaan. Dat voelt als een enorme rijkdom.

Geloof In Hallum ging ik naar de School met de Bijbel. Van huis uit ben ik gereformeerd maar we waren geen kerkgangers. Wel ben ik op catechisatie geweest.

Politieke partij Ik stem GroenLinks, en op een vrouw. Er is op het terrein van emancipatie nog wel wat te doen.

Hoogtepunt Voor mij vormen mooie momenten al gauw een hoogtepunt, zoals mijn debuutroman, mijn eerste boek dat in het Frans en Duits werd vertaald en de geboorte van mijn tweede kind nadat de eerste bevalling traumatisch was geweest omdat ik onder narcose moest worden gebracht.  

Dieptepunt De geboorte van mijn oudste door een keizersnee. Hij heeft in de couveuse gelegen en ik zat tegen een postnatale depressie aan. Mijn partner, ouders en schoonouders hebben me erdoorheen gesleept.

Voorbeeld Mijn ouders. Zij zijn mensen van ‘niet lullen maar poetsen’.

Leermeester Mijn vriendin Ellen Schat, ze is ook echt een schat voor me. Zij schrijft ook. Hoe ze in het leven staat spreekt mij aan. Met haar kan ik klankborden en dat is goed voor mijn zelfreflectie. Ellen is open en eerlijk.

Beste advies Tijdens een stage bij de Leeuwarder Courant zei een chef: Anita mag wel wat meer overtuigd zijn van haar kwaliteiten. Die opmerking heeft me op weg geholpen.

Inspiratie Uit gesprekken met mensen, artikelen en boeken.  

Eten Brownies en chocoladetaart. 

Drinken Thee en latte macchiato met veel melk en schuim, koffie voor mietjes zeg maar, haha! Ik drink praktisch geen alcohol. 

Muziek Dolly Parton, zij is mijn guilty pleasure.

Concert Ik ben nog nooit naar een concert van Dolly Parton gegaan. Ik ben geen concertganger, ik hou niet van die massaliteit. Ik bezoek dus ook geen festivals.

Artiest Ik kies voor een beeldend kunstenaar, Egon Schiele. Hij is een Oostenrijkse expressionist wiens werk op dat van Sjoerd de Vries lijkt. Schiele overleed in 1918 op 28-jarige leeftijd aan Spaanse griep. In dit verband moet ik ook Gustav Klimt noemen. 

Acteur Diederik Ebbinge. Hij is een multitalent.

Actrice Meryl Streep. Films als Sophie’s Choice en Kramer vs Kramer zijn klassiekers door haar.

TV Ik kijk niet vaak tv. Ik hou van Netflix, dan heb je zelf de regie. De serie Outlander is goed.

Film One flew over the cuckoo’s nest met Jack Nicholsonin de hoofdrol. Dramatisch en komisch.

Krant/tijdschrift/medium Leeuwarder Courant, De Telegraaf en de Volkskrant. Alles via mijn mobiel.

Boek Gone with the wind van Margaret Mitchell. Ik heb de gelijknamige film niet gezien omdat ik denk dat die het boek niet kan overtreffen. 

Auteur Nicci FrenchKarin SlaughterElizabeth Georgeen Annejet van der Zijl

Sport Yoga en tennis.

Sportman Sportmannen- en vrouwen spreken me niet zo aan. Ik vind ze vaak nogal arrogant en egoïstisch overkomen.

Gadget Heb ik niet.

App Instagram.

Hobby’s Lezen en shoppen.

Vervoer De fiets, al heb ik een hekel aan fietsen, maar in de stad is het praktisch. Vroeger moest ik vanuit Hallum vijftien kilometer naar school fietsen en terug. Brrr.

Vakantie Dit jaar gaan we naar Schotland. Met de boot en daar in een huisje. Elke dag trips maken. Verder is een vakantie voor mij zon, zee, luieren, cultuur en natuur.

Hekel aan Betweters en aan dingen die moeten. Ik hou niet van moeten, daar ben ik te vrijgevochten voor.

Blij van Mijn hond, een chihuahua. Een kat in een hondenlichaam. En ik word blij van schrijven en van mijn zoons, die heel grappig kunnen zijn.

Doen met een miljoen Dat geef ik aan Gerard. Hij wil graag boer worden en dan kan ik hem met dit geld helpen zijn droom waar te maken.

Kan niet zonder Mijn vriendinnen.

Wat moet anders De groeiende kloof tussen arm en rijk verkleinen. 

Over vijf jaar Een paar boeken verder, hoop ik.

Hoe was het om Al mijn moeders te schrijven? Pittig en confronterend. Je kunt je vandaag de dag niet voorstellen hoe mensen nog maar twee generaties terug leefden; mensonterend. De mensen uit de Wouden werden weggezet als asociaal. Ze werden met de nek aangekeken. Ik kende hun leven en hun armoede niet. Door het boek heb ik mijn familie leren kennen. Het schrijven was leerzaam voor me. Ik weet nu waar mijn verzet tegen onrecht vandaan komt, het zit in mijn DNA! Gelukkig heb ik de mensen uit de Wouden min of meer kunnen rehabiliteren.

Wat betekent dit boek voor je? 

Dit was na Het huis vol, dat over grote gezinnen gaat, mijn tweede non-fictie boek. Dat vraagt een andere manier van schrijven, meer documenterend. 

Wat wordt jouw volgende boek of project?

Daar laat ik me nooit over uit. Ik heb al een idee met mijn uitgever Thomas Rap doorgenomen. Maar er zal zeker meer non-fictie komen. Dit smaakt naar meer. 

Partners