friesjournaal logo

KORNWERDERZAND – De enige plek in Nederland die in de meidagen van 1940 standhield tegen de Duitsers was Kornwerderzand, onderdeel van de Wons-stelling. Slechts 225 Nederlandse militairen wisten onder leiding van kapitein Christiaan Boers op het betonnen bunkercomplex van Kornwerderzand 17.000 Duitsers tegen te houden. De bunkers, ook wel kazematten genoemd, werden gebouwd na de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932. Daardoor verloor de Hollandse Waterlinie grotendeels zijn defensieve waarde. Voor die tijd moderne verdedigingswerken werden opgericht aan weerszijden van de Afsluitdijk bij Den Oever en Kornwerderzand. 

Op 13 mei openden de Duitsers de aanval wederom op Kornwerderzand om de paraatheid te testen. Ze sloegen na hevig vuur vanuit de kazematten VI en II op de vlucht. Boers was zo euforisch dat hij het plan had om heel Friesland schoon te vegen en te bevrijden! Pas op 16 mei, bijna een week na de capitulatie waarvan men nog onwetend was, werd de witte vlag gehesen. Tot grote teleurstelling van de heldhaftige soldaten die van geen wijken wisten in deze blitzkrieg.

Verzet

Kapitein Boers ging daarna in het verzet. Net als veel andere officieren sloot hij zich aan bij de Orde Dienst. Door een geslaagde infiltratie wist de bezetter deze verzetsgroep op te rollen en te arresteren. Boers werd met 71 anderen gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen. Op 3 mei 1942 werden allen geëxecuteerd op Kommando Oraniënburg.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 4 mei droeg kleinzoon Guus Boers drie certificaten van zijn opa over aan het museum. Vorig jaar werden deze certificaten gevonden op het adres waar kapitein Boers tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde. De huidige eigenaar vond de persoonlijke documenten tijdens het opruimen van de zolder voor een grote verbouwing. Het gaat om diploma’s van de militaire opleiding. De documenten zijn overgedragen aan de familie Boers, die ze nu overdraagt aan het Kazemattenmuseum. De opgerolde documenten, één ervan dateert van 1910, zijn erg broos en moesten daarom behandeld worden door een restaurateur alvorens ze konden worden uitgerold. Het Kazemattenmuseum is bijzonder verheugd dat deze bijzondere vondst aan de collectie kan worden toegevoegd.

Guus Boers legde op Dodenherdenking bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan zijn grootvader. 

Loop

Om de volgende dag op 5 mei de bevrijding te vieren werd een loop gehouden. Jeff Brouwer, eigenaar van CrossFit Sneek, was meteen enthousiast. Hij schreef tientallen lopers in. Vrijheid deel je met elkaar, vindt hij. ‘En die is niet zo vanzelfsprekend blijkt ook vandaag de dag.’ 

Een groep van ongeveer 25 lopers en begeleiders bracht in een estafetteloop het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Kornwerderzand. De atleten reden met ITS Bolsward naar Wageningen. Vandaar werd de brandende fakkel naar Kornwerderzand gebracht waar het bevrijdingsvuur werd ontstoken door wethouder Bauke Dam van gemeente Súdwest-Fryslân. 

Vrijwilligers van het museum hadden zelf de vuurschaal gemaakt.

Het evenement is financieel mogelijk gemaakt door het FIKS Omgevingsfonds, de gemeente Súdwest-Fryslân, ITS-reizen, Nota Infra BV, TD ENERGIE, Paul Dijkstra Composities BV en het Kazemattenmuseum. 

Partners