friesjournaal logo

NEW YORK – Met een tijd van 3 uur, 34 minuten en 50 seconden liep de 59-jarige Piet Boelens uit Kollumerzwaag zijn beste marathon ooit. In New York, de meest prestigieuze marathon ter wereld. Maar nog veel belangrijker dan dot persoonlijk record was de winst die hij boekte voor KiKa kinderen kankervrij. De teller is de € 25.000 al gepasseerd!

Met allerlei acties heeft Piet dit bedrag bijeengebracht, maar vooral dankzij zijn loopprestaties die alom respect afdwingen. Piet is pas in 2007 met deze sport begonnen nadat hij een jaar eerder werd getroffen door twee herseninfarcten. In 2007 kwam daar nog een uitval bij en in 2008 was het wederom raak met een beroerte.

Hij besefte dat het leven zomaar afgelopen kan zijn. Omdat men het nog veel slechter dan hem kan treffen, zoals kinderen met kanker, besloot Piet de benen uit zijn lijf te rennen voor KiKa.

‘Het lopen zelf is natuurlijk al heel goed voor mij, voor zowel lichaam als geest, maar dat je niet alleen voor jezelf loopt maar ook voor een ander, geeft een voldoening die ik bijna niet onder woorden kan brengen,’ aldus Piet tijdens het benefietdiner dat in Frouckje State werd gehouden en waar zo’n zestig gasten aanwezig waren. Ze kregen voor € 129 niet alleen een parade van culinaire ‘mondvermaakjes’ en aansluitend een geweldig diner voorgeschoteld, maar ook een muzikale geste van Friese topartiesten zoals Piter Wilkens, Elske DeWall, Gerrit Breteler met pianobegeleiding van Peter van der Zwaag en celliste Dana de Vries met pianobegeleiding van Elena Malinova.

In New York beleefde Piet een opmerkelijke ervaring toen hij niemand minder dan recordinternational Edwin van der Sar op 5th Avenue voorbijliep. En dat terwijl de pas gestopte keeper eerder was gestart dan hij! Een bewijs dat Piet in slechts luttele jaren een prima conditie heeft opgebouwd. ‘Op een schaal van 100 ben ik als 14e geëindigd. Oftewel ik heb 81% achter me gelaten,’ vertelt Piet. Een prestatie om trots op te zijn. ‘Dat vond ook een mij onbekende man die mij belde toen ik op Schiphol was teruggekeerd. De man bleek net zijn 50-jarig huwelijk te hebben gevierd. Hij kwam bij mij thuis langs en doneerde vlot € 1.250. Ik had de tranen in mijn ogen. Kennelijk heb ik mensen geïnspireerd,’ aldus Piet.

Partners