friesjournaal logo

Roel de Jong en Harry Knopperts bij het dubbelspeldoek Guess Who I saw Today met een vrouw die dat met de dood gaat bekopen. Het mag door de optische illusie van de spiegelcompositie een trompe-l’oeil worden genoemd.

JOURE – Er is tijdens de BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling, 1956-1987) veel kunst gemaakt. In het kader van deze boterzachte regeling om kunstenaars niet onder een brug te laten slapen, moest er nog wel wat gepresteerd worden. Veel stelde de tsunami aan verplichte werken vaak niet voor, maar zo nu en dan duikt er een pareltje op in de opslagkelders. Zoals in Joure waar het schilderij ‘Guess who I saw today’ van Harry Knopperts aan het licht kwam en in het gemeentehuis Herema State is opgehangen.

Het doek, een magisch realistisch werk, was na vele omzwervingen beschadigd en is gerestaureerd.

Het werd aangeboden aan de inmiddels vertrokken wethouder Roel de Jong van De Fryske Marren. Deze gemeente is ontstaan na een fusie tussen Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. In deze laatste gemeente, in Balk, hing het destijds aangekochte doek. Tot het tenslotte in de kelders belandde.

Men kwam het werk op het spoor toen kunsthistoricus Robbert Nachbar erover schreef in zijn boek over de 50-jarige loopbaan van Knopperts. Het is namelijk een belangrijk vroeg sleutelstuk in het werk van de schilder, die dit figuratief genre niet lang beoefende. Bij de gemeente kwam een verzoek binnen om het doek, dat in de hoogste BKR-categorie van 7.500 gulden werd getaxeerd, boven water te halen.

‘Dat was even zoeken, maar gelukkig was in 2014 na de fusie wel alles genummerd en netjes opgeslagen,’ vertelde kunstliefhebber Roel, die het in goede staat mocht onthullen.

Knopperts heeft inmiddels flink aan waardering gewonnen. Oud-hoofddirecteur Henk van Os van het Rijksmuseum noemde diens werk in 2013 ‘verbluffend’. 

Partners