friesjournaal logo

KATOWICE/SCHARNEGOUTUM – Hanneke Frankema uit Scharnegoutum is winnares geworden op het EK Bloemsierkunst in Katowice (Polen. In een sterk deelnemersveld van 16 topbloemisten uit Europa, was het de Nederlandse die won na een spannende strijd. Voor het eerst sinds 38 jaar is de Europese titel daarmee terug in Nederland. 

Hanneke was de jongste bloemist ooit die de titel ‘Meesterbinder’ behaalde, het hoogste vakdiploma in de branche. Als floral designer vliegt ze de hele wereld over om masterclasses en demonstraties te geven.

Ze heeft met haar verfijnde manier van werken al tal van (inter)nationale prijzen gewonnen. 

Tijdens het EK moest Hanneke in totaal 6 arrangementen maken. In de eerste ronde werden 5 werkstukken gemaakt, waaronder een boeket, een tafelversiering, een plantenarrangement en een steekschuimwerkstuk. 4 opdrachten mochten thuis worden voorbereid, 1 opdracht werd ter plekke als ‘verrassingsopdracht’ uitgereikt. De 6 beste kandidaten mochten vervolgens nog een finale-opdracht maken (opnieuw een verrassingsopdracht). Overall behaalde Hanneke de hoogste score en won ze net voor Hongarije en Duitsland, die respectievelijk tweede en derde werden.

Partners