friesjournaal logo

De Japanse delegatie op bezoek bij de ritsenfabriek van YKK in Sneek. Vlnr vicepresident YKK Europe Takanori Yoshida, wethouder Bauke Dam van Súdwest Fryslân, raadsvoorzitter Nobuaki Kijima van Kurobe, burgemeester Yoshikazu Takekuma, gedeputeerde Friso Douwstra en directeur Thomas Mulder van YKK Nederland.

SNEEK – Een Japanse delegatie onder aanvoering van burgemeester Yoshikazu Takekuma van Kurobe bracht ter gelegenheid van het 50ste jubileumjaar van de vriendschapsband tussen deze stad en Sneek een vierdaags bezoek aan Friesland. Het is de oudste zusterrelatie tussen een Japanse en Nederlandse stad.

Het grote gezelschap had een druk programma met bezoeken aan het Fries Scheepvaartmuseum en de Waterpoort, het Jopie Huisman Museum, het cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward, Museum Houtstad en de fontein in IJlst, gemaakt door de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki.

Ook ging men kijken in Keramiekmuseum het Princessehof, Tresoar, Afûk en de Fryske Akademy in Leeuwarden. 

Takekuma was onder de indruk wat hij zag: ‘Ik ben onder de indruk hoe de mensen in Friesland hun historie en cultureel erfgoed koesteren. Elke stad heeft een museum. Daar kunnen wij Japanners een voorbeeld aan nemen.’

Verder werd een bezoek gebracht aan de bedrijven UCC Coffee Benelux en Ventura Systems in Bolsward, Feadship en Koninklijke Tichelaar in Makkum en Movacolor en YKK in Sneek.

Laatstgenoemd bedrijf was als eerste aan beurt, en niet zonder reden. De ritsenfabriek, nog steeds op dezelfde locatie aan de Einsteinweg, was in 1964 namelijk de eerste Japanse onderneming in Nederland. Het was en is nog steeds een belangrijke werkgever die de weg effende voor meer economische spin-off in Friesland.

De multinational YKK werd in 1934 opgericht door Tadao Yoshida in Tokio. Het concern telt bijna 300 bedrijven en meer dan 42.000 werknemers. De vestiging in Sneek is een van de bekendste van de groep. Het is ’s werelds grootste ritsenfabriek. De producten voor kleding, tassen en tal van andere producten gaan de hele wereld over. Veel gerenommeerde merken (o.a. Louis Vuitton, Tommy Hilfiger) behoren tot de afnemers.

Het bezoek werd afgesloten met een banket op Landgoed Lauswolt in het bijzijn van de Japanse ambassadeur in ons land Hidehisa Horinouchi en commissaris Arno Brok.

Partners