friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Na twee keer corona-uitstel gaat de voorstelling Slappe Douwe 28 oktober in première in theater De Bres in Leeuwarden. De theaterproductie vertelt over het leven van de Friese straatartiest Douwe Andries Bijlsma alias Kapitein Nero de Friesche Fakir. In de volksmond beter bekend als Slappe Douwe

Ritsko van Vliet speelt de rol van Douwe Bijlsma en zal ook een aantal van zijn acts uitvoeren. Sietse de Vries, voormalig cultuurredacteur van de Leeuwarder Courant, is de schrijver van het stuk en de verteller van het levensverhaal.

Creatief producent Theo van der Geest speelt de rol van straatmuzikant HoempaMaaike van der Geest is de regisseur. Mila Heijmeriks en Hille Bijlsma, beide auteurs van een boek over de bekende Leeuwarder, zijn enthousiast dat hun werk als inspiratiebron wordt gebruikt. Historisch Centrum Leeuwarden presenteert rondom de speeldata een digitale presentatie van deze bijzondere artiest. 

Douwe Andries Bijlsma staat hoog in de lijst “markante Leeuwarder aller tijden”. Hij trad in Friesland op tijdens markten en kermissen. Veel oudere Leeuwarders zagen hem in de jaren vijftig op de Lange Pijp en naast De Waag. 

‘Daar laat ik mien ouwe moer nog niet eens foor krúpe,’ riep hij als er te weinig op het kleed lag om te beginnen. Hij liep een sabelladder op, lag op een spijkerbed en bevrijdde zich uit kettingen. Ook kroop hij door ijzeren ringen. 

‘Het vouwen, plooien, buigen van de ledematen, gelijk een slang, gelijk een paling,’ stond er in de kranten. Vanwege zijn lenigheid kreeg hij zijn bijnaam. Een naam die hij en zijn familie niet konden waarderen. Hij noemde zichzelf trots Kapitein Nero de Friesche Fakir met de toevoeging “Doodsverachter van het Noorden”. 

Het theaterstuk over Slappe Douwe past binnen de missie van de cultuurmakers Ritsko en Theo. Met hun stichting Teatro Magiko willen ze in producties toneel en variété combineren. Voor één van de acts ging Van Vliet in training bij oud-boeienkoning Harry Alouette. In 2016 waren ze samen met Sietse te zien in In de naam van de Vader (2016). In deze BUOG-productie over het leven van Ritsko van Vliet senior speelde Van der Geest de rol van senior en Ritsko van Vliet jr. zichzelf.  Drie jaar geleden keken Ritsko en Theo met “Lofboot” terug op vijftig jaar artistieke samenwerking.

Partners