friesjournaal logo

MAKKUM/LEEUWARDEN – Tot eind september is de oude Tichelaarfabriek ter gelegenheid van het 450-jarig jubileum omgebouwd tot Open Atelier Makkum.Bezoekers worden meegenomen in de rijke historie van de Friese aardewerkfabriek en krijgen een inkijkje in een bijzonder onderzoeksproject over de verwerking van reststoffen.

Koninklijke Tichelaar, het oudste keramiekbedrijf in Nederland, bestaat dit jaar 450 jaar. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag de dag is dat nog het geval.

Architecten en ontwerpers uit de hele wereld weten het bedrijf te vinden vanwege de uitzonderlijke kennis over grondstoffen en ervaring met productietechnieken en glazuurrecepten die zij door de eeuwen opbouwde. In het kader van het jubileumjaar opent de aardewerkfabriek de deuren voor een uitzonderlijk inkijkje in deze rijke geschiedenis. 

Duurzame ontwerptechnieken

De aardewerkfabriek huisvest in deze periode drie designstudio’s die in samenwerking met twee ambachtsmannen en oud-medewerkers van Koninklijke Tichelaar, nieuwe duurzame ontwerptechnieken ontwikkelen die Tichelaar in de toekomst kan toepassen. 

Het project Linking Elements van studio Humade onderzoekt of het mogelijk is om gevelproducten te maken van gebaggerd zeeslib met als doel het verduurzamen van de keramische industrie. Studio Kirstie van Noort & Studio Lotte de Raadt verkennen de mogelijkheden van restmateriaal ‘ijzerwater’ dat vrijkomt tijdens de productie van drinkwater. Dit ijzerwater kan gebruikt worden als pigment voor prachtige rood-paarse kleuren keramiek. Het derde onderzoeksproject wordt uitgevoerd door LabAir dat porseleinen servies met een glazuur op basis van fijnstof (smogware) ontwikkelt. 
In de aangrenzende ruimtes wordt het actuele designverhaal in een historische context geplaatst: foto’s van innovaties uit het verleden, verhalen over Tichelaar, historisch filmmateriaal, beelden van recente projecten en innovaties en interviews met oud-medewerkers en betrokkenen van de fabriek. Open Atelier Makkum is gratis toegankelijk. 

Keramiekmuseum Princessehof
Het 450-jarig bestaan is aanleiding voor een reeks feestelijke activiteiten waaronder de expositie Koninklijke Tichelaar 450 jaar! die t/m 30 oktober te zien is in keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Dit is een kleine overzichtstentoonstelling van de historische bedrijfscollectie van Koninklijke Tichelaar die het museum beheert. Het gaat om 300 voorwerpen uit deze collectie, waarvan veel items nog nooit eerder te zien zijn geweest. In het kader van het jubileumjaar is speciaal voor deze viering de Stichting Frysk Tichelwurk opgericht die in nauwe samenwerking met Tichelaar de reeks feestelijke activiteiten organiseert.

Partners