friesjournaal logo

De opening van de Terp fan de Takomst. (foto Michael Ruley)

BLIJA - Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, wijdde de Terp fan de Takomst bij Blija in. Aansluitend droeg Vereniging Dorpsbelang Blije de terp over aan directeur Henk de Vries van It Fryske Gea. Als eigenaar van het natuurgebied Noard-Fryslân Bûtendyks is de natuurorganisatie ook beheerder van de terp. 

Met yoga op de terp, een ontbijt voor bewoners, kweldertochten, toespraken en gesprekken over de toekomst van Blije werd de terp feestelijk geopend.

 Gespreksstof genoeg:  klimaatverandering, hoe kunnen we leven met de natuur?

Podcastmaker Tracy Metz ging in gesprek hierover met o.a. Eveline de Smalen, Curator Werelderfgoedcentrum Waddenzee, en Eefke van de Wouw, ambassadeur milieu- en mensenrechten. 

‘We zullen goed op de terp passen, tot zo ver in onze macht ligt natuurlijk, want nog altijd is de zee buitendijks de baas. Vanaf nu kunnen flora, fauna en bezoekers samen genieten van deze bijzondere plek,’ zei Henk. Het hele jaar rond is de terp vanaf de dijk te zien. Buiten het broedseizoen, tussen 16 juli en 14 maart, is de terp ook van dichtbij te ervaren. Een onverhard pad van 1,2 kilometer leid je van de Zeedijk door de kwelders naar de nieuwe terp. 

Friese Mienskip

Het idee van een dorpeling werd opgepikt door Sense of Place, die dit initiatief omarmde. Samen met alle betrokkenen partijen is er een object ontstaan dat een bijdrage levert in de traditie van landschapskunst en daarmee aan de culturele, recreatieve en natuurlijke invulling van de Friese zeewering en het omringende landschap. 

Wendy Gooren van Sense of Place zei: ‘Met de realisatie van de Terp fan de Takomst is een langgekoesterde droom werkelijkheid geworden. Een parel in onze ketting van bijzondere plekken langs de Waddenkust en een unieke locatie waar je de magie van het gebied tot in je tenen voelt.’ 

De terp is ontworpen door kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam en is verbonden via de fiets- en wandelroute met de historische terp Hegebeintum, met bijna acht meter de hoogste in Fryslân.   

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, Vitale Waddenkust, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds/Fonds Laboratorio, het BPD cultuurfonds, de provincie Fryslân en de gemeente Noardeast-Fryslân. 

Partners