friesjournaal logo

Innovatie kan soms in iets heel simpels schuilen. Zo heeft Bakker Vakkeuken in Berlikum, dé eersteklas horeca-inrichter van Noord-Nederland, iets bedacht op de klassieke rubberen afsluitingen van koelingen. Die gaan namelijk bij intensief dikwijls stuk en worden vuil. 

‘Hygiënisch is dat niet en het kost veel energie om ze schoon te houden,’ zegt directeur Peter Oostra van het bedrijf.

Er moest iets op gevonden worden en dat lukte Willem Vellinga. Hij bedacht een onverslijtbare kunststof afdichting met een magnetisch veld. Dat is namelijk de truc: hoe maak je twee verschillende materialen als kunststof en rvs magnetisch. De vinding bleek het Ei van Columbus te zijn! Na anderhalf jaar experimenteren en tests bij klanten was het nieuwe concept dusdanig beproefd, dat Bakker Vakkeuken er de markt mee op kon gaan. Helemaal toen de Keuringsdienst het systeem fiatteerde.

‘Een duurzame en degelijke oplossing. De deuren sluiten perfect. We geven er vijf jaar garantie op en het voldoet aan de HACCP-normering,’ aldus Peter.

Het bedrijf heeft patent gekregen op het afsluitsysteem dat onder de merknaam Liminal zelfstandig en dus onafhankelijk van Bakker in de markt opereert.

Liminal heeft een enorme potentie. In nieuwe keukens zal het systeem worden toegepast terwijl de vervangingsmarkt groot is.

Peter: ‘Het mooie is dat wij hier als team aan hebben gewerkt.’     

Partners