friesjournaal logo

Winnaar Roel Boonstra met Reitse Spanninga (l) en Robèrt van Beckhoven.

Een typischer Fries product als oranjekoek is er niet. Tijd om weer eens de beste te kiezen tijdens de jaarlijkse streekproductverkiezing van Fryslân Culinair. Niemand minder dan Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt) zat de jury voor. Hij kreeg de winnaar waarop hij had gehoopt: bakker Roel Boonstra uit De Knipe.

‘Hele goede koek, een smakelijk fondant, mooi opgemaakt en een crème om je vingers bij af te likken,’ sprak Robèrt lovend. De crème is natuurlijk de kroon op de oranjekoek. Daarin maak je het verschil: het moeilijkst om te maken, de finishing touch in de afwerking en de smaakmaker.

Slagroom zoals je ook nog wel tegenkomt hoort er niet op. Dus de crème de la crème kwam binnen bij de voorselectie van maar liefst 27 inzendingen.

De juiste winnaar dus. Robèrt legde uit: ‘Daarin was banketbakkersroom gebruikt zoals het hoort, en echte vanille. Ja, ik weet het, dat is duur maar het gaat om de lekkerste, de beste. Dat proef je dan.’

Daarmee wilde hij de andere finalisten niks te kort doen: ‘De kwaliteit was hoog. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan.’

Als Brabantse banketbakker-patissier was hij best een beetje jaloers op de Friezen met hun schitterende oranjekoek die bij elke feestelijke gelegenheid wordt getrakteerd.

‘En dat voor een armeluiskoek zoals ‘ie vroeger werd genoemd,’ vulde Reitse Spanninga aan. De oud-voorzitter van de restaurantclub organiseert en presenteert de verkiezing al ruim twintig jaar. Net als in 2021 vond de finale plaats in Joure. Ditmaal niet op het terras van Zuiver maar van De Jouster Toer aan de voet van, inderdaad, de Jouster toer (toren). Onder leiding van patron-cuisinier Johan Schotanus werd een perfecte lunch bereid in de vorm van een salade Niçoise bereid. Van Beckhoven en zijn vrouw Pirjo de Winkel kregen ’s avonds een diner in De Hinde aangeboden en ze sliepen daar ook. 

‘Geweldig om te doen en een fantastische gastvrijheid.’

Partners