friesjournaal logo

Het bestuur vlnr: Gerrit Boorsma, Michael Laurenzo, Wiep Juckers, Stefan van der Weg, Johan Haringsma (voorzitter) en Rudy Smit.

Wat Opening SKS skûtsjesilen Grouw

Waar Op de Veerman van Kampen op het Pikmeer 

Wanneer Zaterdag 30 juli

Aantal gasten 300

Wie Vrienden van het Ljouwerter Skûtsje

Bijzonderheden Staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen was aan boord als gast van burgemeester Sybrand Buma. Van Rij had in de vakantie een huizenruil gedaan met zijn zoon Dylan (F35-piloot op Vliegbasis Leeuwarden) en hij en zijn Amerikaanse vrouw Courtney uit Kansas in de Leeuwarder woning van hun zoon, die op 17 augustus is getrouwd waarbij senior pseudopriester was.

Van Rij had de zomer van zijn leven; hij zeilde op het statenjacht, zag de wielrenners in Surhuisterveen en verkeerde aangenaam tussen ruwe bolsters met blanke pit in de skûtsjewereld. Courtney snoof de cultuur, past zich overal onmiddellijk aan en zegt vreemde talen (Engels, Frans, Mandarijn, Nederlands, Papiamento) in twee weken te beheersen: ‘Ja, ook het Fries.’ Ze hebben een samengesteld gezin met zes kinderen in de leeftijd van 28 tot 33. Volgens Marnix heeft zijn vrouw dat ‘smooth gesmeed’. Ook zijn aanpassingsvermogen is groot en in de melting pot Sjanghai voelde hij zich als een vis in het water. Nu is hij terug, in de Haagse politiek nog wel. ‘We gaan deze winter heel hard aan de slag,’ zegt hij met het oog op het stikstofdebat dat door zijn partij (CDA) op scherp is gezet.

In Friesland maakte hij kennis met gedeputeerde Friso Douwstra: ‘Hij gaat een grote toekomst tegemoet en ik kan het weten want ik he oog voor talent.’

GROUW – Niemand wil de opening van het skûtsjesilen missen. Grouw was bomvol, nog nooit was het er zo druk, zowel op het water als op de wal. Leeuwarden ziet Grouw na de gebiedsuitbreiding als een thuiswedstrijd, de skûtsjesilerij die zij mogen organiseren (de eerste dag op Lemmer) is een ver-van-hun-bed-show.

Partners