friesjournaal logo

‘Je moet altijd de rust bewaren in dit hectische metier’

SNEEK – De meeslepende en ontroerende film Elvis over het leven van ’s werelds bestverkochte zanger Elvis Presley(1935-1977) en diens in Breda geboren louche manager Colonel Tom Parker (alias voor Dries van Kuijk, 1909-1997), brengt ook twee voorbeelden van de King of Rock-’n-Roll voor het voetlicht: B.B. King (Riley Ben King, 1925-2015) en Fats Domino (1928-2017), twee van de vele wereldsterren die impresario Bauke Algera heeft begeleid, gecontracteerd en ontmoet (naast o.a. Ray Charles, The Dubliners, Tom Jones, Engelbert Humperdinck, Mark Almond, Meat Loaf, U2, John Denver, Van Morrison, Joe Cocker). Dit najaar brengt Bauke Kim Wilde en The Zombies naar Friesland. De artiesten staan bij hem altijd voorop, het nakomen van de verplichtingen is heilig: ‘Eén plus één is twee, niet drie.’ 

Geboren Op 15 oktober 1945 in Nijland.

Woonplaats Sneek.

Partner Aukje, wij zijn al meer dan een halve eeuw bij elkaar. We hebben drie kinderen: Esther (1970), Tamara(1972) en Vincent (1977). Hij is geboren op de dag dat Elvis overleed, 16 augustus 1977. Vincent woont al 22 jaar in Zweden. Vroeger speelde hij bij Cambuur.

Opleiding De mulo. Ik heb alles in de praktijk geleerd.

Werk/carrière Na mijn diensttijd als sergeant welzijnszorg ben ik bij de Belastingdienst gaan werken. Al gauw begon ik met Dick Jaarsma het artiestenbureau Diba International Concepts. Dick, die altijd de financiële man is geweest, heeft zich inmiddels teruggetrokken. Een vaste, goedbetaalde baan opgeven voor een eigen toko was destijds revolutionair maar de showbizz is natuurlijk veel aantrekkelijker. Ik ben opgegroeid in de muziek en de sport.

Geloof Mijn geloof heeft geen naam. Ik ben niet fanatiek gelovig maar het geloof laat je nooit los. Van huis uit ben ik Nederlands hervormd.

Politieke partij Dat wisselt. Nu gematigd links. Mijn favoriete politicus is Jeroen Dijsselbloem, de voormalige PvdA-minister van Financiën en de nieuwe burgemeester van Eindhoven. Ik heb vroeger altijd VVD gestemd, ook weleens CDA. Daar moet ik nu niks meer van hebben.

Hoogtepunt Dat zijn er onnoemlijk veel, zo voelt het. Tournees en ontmoetingen met de groten der aarde staan in mijn geheugen gegrift. Speciaal was de eerste keer dat ik The Dubliners hier liet optreden op verzoek van Jan Melchers van de KPJ in Sint Nyk. Onderhand meer dan vijftig jaar geleden. Dat was in de Schouwburg in Heerenveen. Ik heb veel met de Ierse folkmuziek.   

Dieptepunt Het overlijden van BB King en Ronnie Drewvan The Dubliners. Beide waren boezemvrienden.

Voorbeeld Marcel Levi, de baas van de Londense ziekenhuizen en sinds vorig jaar voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. In coronatijd was hij een baken van rust en helderheid. François Lodewijckx (1939-2013) is mijn favoriete kunstenaar. Hij creëerde   een droomwereld waarin de mens centraal staat. Het beste werk ontstaat uit verbeelding met een kleine toevoeging vanuit de waarneming. 

Leermeester Sid Seidenberg, een Jood uit New York die de persoonlijk manager van BB King was. Ik heb met hem samengewerkt. Amerikanen geven je de kans. Seidenberg had altijd zijn financiën op orde en verzorgde de pr altijd goed. Joodse mensen zijn slim en ze zijn loyaal en gunnen je wat zolang je hen niet belazert. 

Beste advies Van diezelfde Seidenberg: denk altijd vooruit. Dan hoef je achteraf jezelf nooit het verwijt te maken van ‘had ik het maar geweten’. Dan hoor je niet thuis in de eredivisie van de rock-‘n-roll met mensen als Bill Wyman en Keith Richards die zich geen knollen voor citroenen laten verkopen. 

Inspiratie De swing van Fats Domino en New Orleans.

Eten Sushi, vis, Thais en countryfood.   

Drinken Pellegrino mineraalwater, thee, koffie en af en toe een 0,0 Heineken-biertje. Ik ben sinds twee jaar een fanatieke ‘Teetotaler’, een geheelonthouder dus, maar in het Engels klinkt dat beter. Maar ik blijf een Bourgondiër die graag lang mag tafelen.

Muziek Donkere soul, blues, rock, country en metal. Ik was de eerste die Metallica naar ons land haalde, naar De Westereen. 

Concert Vele, vele. Ik heb The Legends of Rock-‘n-Roll meegemaakt: Chuck BerryJerry Lee Lewis en Little Richard. Met name Berry, een echte Redneck, was een lastige gast die een contract volstopte met penalty’s over hotelkamers, auto’s, drank, luidsprekers en nog veel meer. Verder herinner ik me het optreden van Bruce Springsteenin het Hallenstadion in Zurich goed. Dat was in zijn beginperiode. Hij vroeg mij: I wanna see the fat man. Dat was Fats. Wie is hij, vroeg Fats, die nogal naïef in die dingen was.

Artiest Bruce Springsteen, BB King, Iron Maiden, Cesaria Evora en Quincy Jones, de man achter Michael Jacksonen Ray Charles.

Acteur Brad Pitt, ook al heeft hij wat privéproblemen veroorzaakt.

Actrice Sidse Babett Knudsen. Zij spelt fantastisch in haar rol van Birgitte Nyborg in Borgen.

TV Alle sportprogramma’s, documentaires en MAX-rubrieken als Engelse Adel nu.

Film Af en toe Netflix-series als het Deense Borgen en het Zweedse The Restaurant.

Krant/tijdschrift/medium Leeuwarder Courant, de Volkskrant en De Telegraaf.

Boek De Mannen van Poetin van de Engelse journaliste en schrijfster Catherine Belton. Zij was jarenlang correspondent in Moskou voor The Financial Times. Haar boek werd door The Economist, The Financial Times, The New Statesman en The Telegraph uitgeroepen tot Boek van het Jaar. Op de publicatie volgden vijf rechtszaken door Russische oligarchen en Rosneft.

Auteur Dan kies ik voor twee van eigen bodem: Geert Mak(Hoe God verdween uit Jorwerd) en Hylke Speerstra (It wrede paradys en De Oerpolder).

Sport Voetbal en Formule I. Voor ONS heb ik me vele jaren ingezet. Mijn favoriete clubs zijn verder Ajax, Manchester United en Bayern München. Ik hou van de Duitse mentaliteit. Red Bull is in de Formule I een geweldig team. 

Sportman Van Max Verstappen vind ik het knap dat hij ondanks de rauwe kantjes van zijn afkomst zo’n stabiele persoonlijkheid is.

Sportvrouw Sifan Hassan, die na haar emigratie uit Ethiopië in Leeuwarden haar eerste rondjes liep, en Femke Bol die onlangs op het EK een wereldprestatie leverde door als eerste vrouw zowel de 400 meter als de 400 meter horden te winnen.

Gadget Echt helemaal niks.

App Tientallen. Lekker makkelijk. Ik heb geen voorkeur. 

Hobby’s Het uitlaten van mijn tien jaar oude stabij Yfke en fietsen en wandelen in de stille natuur.

Vervoer Mijn elektrische fiets van Riese-Müller en mijn fijne Lexus 400 SUV.

Vakantie Ik ben echt overal geweest en ben nu uitgereisd. Een uitzondering maak ik voor Zuid-Afrika, Ierland en Zweden. Ik haat vliegen en overvolle luchthavens.

Hekel aan Mensen die nauwelijks zijn opgeleid en via internet alle informatie opzoeken en daarna denken hun niet onderbouwde mening via Facebook aan anderen te kunnen opdringen.

Blij van Een stevig rockconcert met heel veel bezoekers en een uitbundige penningmeester.

Doen met een miljoen Een deel gaat naar de Dierenbescherming en Amnesty International, een leuk huisje in Zuid-Afrika kopen en de rest gaat naar mijn kinderen en kleinkinderen.

Kan niet zonder Mijn vak.

Wat moet anders We moeten een daadkrachtige regering hebben met een sterk leidend driemanschap. Het landbouwbeleid moet minder eenzijdig. Ik denk daar net zo over als Syb van der Ploeg

Over vijf jaar Ben ik net zo actief en ga ik nog steeds mijn dromen achterna. Af en toe werk ik nog heel hard en probeer een extra graantje mee te pikken. Niks mis mee denk ik. Als je veel onderneemt mag je ook goed verdienen.

Colonel Parker kleedde Elvis uit. Zou dat nu nog kunnen? Nog altijd kunnen artiesten slachtoffer worden van slechte, hebzuchtige managers die op eigen gewin uit zijn, maar de wereld is veel transparanter geworden. De kans daarop is tegenwoordig veel kleiner. De tijd dat een kermisklant als Parker een Elvis binnen harkt is voorbij. Bovendien laten artiesten zich niet meer naïef om de tuin leiden. Iron Maiden heeft bijvoorbeeld een management in eigen beheer. 

Over welke eigenschappen moet je beschikken om een goede impresario te zijn? Je moet met veeleisende mensen kunnen omgaan, geen lange tenen hebben, altijd bereikbaar zijn en, dat is nog het belangrijkst, je moet altijd de rust bewaren in dit hectische metier. 

Partners