friesjournaal logo

LEEUWARDEN – De sportredactie van Omrop Fryslân heeft een paard gekocht. Het paard, een draver van nog geen anderhalf jaar oud met de naam Derek Buitenzorg, werd voor niet meer dan € 100 verkocht op de jaarlijkse veiling van de drafbaan in Wolvega. De prijs was een absoluut diepterecord. Via de nieuwe eigenaar, een handelaar, zou het beest zo goed als zeker naar de slachterij gaan. Toen veilingmeester en speaker van de drafbaan, Hans Sinnige, dit schrijnende verhaal in het sportprogramma van Omrop Fryslân Radio vertelde, kwam de redactie in actie. Voor het slachtersbedrag van € 250 is het paard nu eigendom van de sportreporters.

Maar dat is nog maar het begin van het traject. De jonge draver moet getraind en opgeleid worden voor de baan. Via Hans Sinnige is een trainer gevonden en een stal waar de draver ondergebracht kan worden. Die stal is van Eelke Kruis, bekend als eigenaar van de eerder dit jaar gestorven prijsdraver Action Skoatter. Derek leeft nog, maar nu begint het pas. De redactie kan het niet alleen, zegt eindredacteur sport Gerrit de Boer.

‘Help ons paard en help Derek Buitenzorg bij de opleiding tot draver. Dit traject duurt nog één tot twee jaar. Word donateur van het ‘Boppeslachpaard’. De redactie zal er voor zorgen dat donateurs regelmatig via de diverse media van de Omrop (internet, radio, tv en twitter) op de hoogte worden gehouden van het welzijn van het paard en hoe het met zijn opleiding gaat. En als het tot een debuut komt, zijn alle donateurs natuurlijk van harte welkom op de baan van Wolvega! Mocht de opleiding uiteindelijk niet slagen, dan wordt er een goed plekje voor Derek gezocht,’ aldus Gerrit.

Mensen die willen helpen, kunnen hun donatie overmaken naar bankrekening 116565713, onder vermelding van ‘Boppeslach hynder’. Alle kleine beetjes helpen. Al het geld gaat naar de training van het paard. Mocht er geld overblijven, dan gaat dat naar een goed doel.

Partners