friesjournaal logo

Woning Oude basisschool 

Bouwjaar 1914 

Adres Brédyk 1 Langweer 

Bewoners Steef Hendriks (66) en Marga van Wegen (64) 

Glaskunst van de hoogste categorie in oude dorpsschool 

LANGWEER – De trek van westerlingen naar het Noorden is onmiskenbaar, zo bleek weer eens uit recente cijfers. Steef Hendriks en Marga van Wegen gingen in 2009 velen voor. Zij kwamen vanuit Zeist naar Ouwsterhaule waar ze zich thuis voelden. Niettemin betrokken ze in Langweer, in dezelfde gemeente (De Fryske Marren), de voormalige basisschool.

Van de aankoop hebben ze geen spijt, maar de verhuizing en verbouwing gingen Steef niet in de koude kleren zitten. 

‘Wij hebben tot de tandjes moeten gaan om het project afgerond te krijgen. Ik heb bijna een jaar nodig gehad om fysiek te herstellen.’ 

Steef is glaskunstenaar- en bewerker. Hij werkt in opdracht maar maakt ook vrij werk. Het ambachtswerk maakt dat hij bij voorkeur wonen en werken onder één dak doet. Wat dat betreft was de school met veel ruimte een uitkomst. 

‘Je moet in dit werk het verhittingsproces in de ovens in de gaten houden. Net als een kok moet je zo nu en dan kijken of het goed gaat,’ aldus Steef. 

Alle klaslokalen en overige ruimtes worden benut voor opslag, productie, winkel en galerie. Alles onder de noemer gebracht van glasatelier-galerie splinter & de vosch.  

Het is een naam met een verhaal: ‘Omdat we oude en nieuwe technieken combineerden bedacht mijn vroegere compagnon Willem Vreeswijk de naam en het schitterende logo. De vos refereert aan slimheid en de ouderwetse uitgang met ch slaat op het oude ambacht.’ 

Splinter werd er later aan toegevoegd: ‘Er ging nogal eens wat glas aan gruzelementen en zo kwam ik op splinter.’ 

Allerlei activiteiten vinden er plaats: slijpen, boren, zandstralen, smelten, glas mengen, polijsten, glazuren, emailleren, zeefdruk, gipswerk, het maken van wassen beelden voor mallen. Je staat versteld welke speciale ambachten Steef beheerst.  

Verder vertegenwoordigt Steef als Preferred Partner en Resource Center Bullseyeglass, het hoogst gekwalificeerde glas ter wereld waar kunstenaars mondiaal mee werken. Het bijzondere van dit glas is dat alle kleuren onderling te versmelten zijn. Steef is gespecialiseerd in fusen en casten van glas. In zijn soort is zijn glasatelier met zeven ovens de grootste in Nederland. Opdrachten lopen uiteen van schalen, lampen, tafelbladen tot sculpturen en grafmonumenten. In de toonaangevende galerie zijn er behalve glasobjecten ook tekeningen en schilderijen en beelden van brons, steen en keramiek. 

Heel fraai ogen de fotografische zandstraalsjablonen waarmee je, bijvoorbeeld in de stijl van jugendstil en art deco, cafés en etablissementen opwaardeert en reclame-uitingen maakt. 

Eind 2014 kwam het schoolgebouw te koop te staan. Ze gingen er kijken toen de kinderen nog op school waren. Er moest heel veel aan gebeuren om er een woning en een functionerende studio in te maken. In mei 2015 hebben ze het aangekocht en zijn ze aan het werk gegaan. Marga: ‘We hebben het eerste jaar aan glamping gedaan, woonden middenin een verbouwing.’  

Gelukkig was het dak reeds geïsoleerd en ook de betonvloer, maar voor de rest was het bikkelen. In alle kozijnen is dubbel glas gezet. Dat was nodig ook want de school verstookte al voor 2.000 euro aan energie per maand en dat is onderhand bijna tien jaar geleden. 

In de peuterspeelzaal (het gymlokaal daarvoor) bouwden Steef en Marga een woonkamer. Verder zijn twee logeerkamers ingericht en zijn er nieuwe sanitaire voorzieningen gerealiseerd. De gevels zijn gerenoveerd en er zijn versterkingen in  aangebracht. 

Tijdens de rondleiding laat Steef alle ruimtes zien. Dat begint waar de potjes gemalen glas voor het kleur mengen keurig geschakeerd staan. Daarnaast is een lokaal met 180 kleuren gerolde glasplaten. Steef moet wel voorraad hebben, omdat hij de Bullseye-vertegenwoordiger voor Nederland en België is. In de koude ruimte worden de wassen beelden, hittebestendige mallen en zeefdrukken gemaakt en ook tekent en schildert Steef daar. Er staan in de andere ruimtes veel machines en ovens. Overal zie je materieel. 

Steef vindt er zijn weg en kan alles terugvinden dankzij Marga, die op de achtergrond de grote lijnen in de gaten houdt, de organisatie doet en de administratie voert. 

Nog steeds staat er ‘een juf’ in de oude school van Langweer. 

Partners