friesjournaal logo

BROEK – Vorig jaar verkocht Henk Jan de Jong (56) zijn watersportbedrijf in Workum. Hij gooide letterlijk het roer om. Meer tijd, minder stress maar niet minder druk, alleen wat leuker druk. Stapje voor stapje is hij weer gaan ondernemen. Met een grote sloep vaart hij gasten door de Friese dreven: ‘Friesland wordt hot, let op mijn woorden. Ik merk aan mijn gasten dat ze het hier geweldig vinden. We streven straks Giethoorn voorbij.’

Hij kan het weten en niet alleen vanwege zijn vaartochten. Henk Jan woont in Broek:

‘Er waren afgelopen zomer dagen bij dat er meer dan driehonderd boten door de Broekstervaart voeren.’

Zoveel drukte heeft natuurlijk z’n nadelen. Sommigen varen te snel of willen anderen inhalen.

Nee, dan de BOOTOX van hem zelf, die vaart rustig en geruisloos vanwege de elektrische motor die is geïnstalleerd. 

‘Stil varen is gerieflijker en aangenamer. Je hoort elk vogelgeluid.’

De regelgeving waar het ondernemersleven onder lijdt ging hem steeds meer tegenstaan: ‘Ik vond het niet leuk meer. Neem alleen al de keuringen. Tot aan een trapje toe. Ik kon nauwelijks meer ondernemen, was vooral bezig met regeltjes, rapporten en certificaten.’

Hij verkocht de zaak aan Henk-Jan Minnema van FOOX Groothandel Bergsma, die op zijn beurt verhuurt aan de broers Daan en Jelle Douma. Zij runnen in dezelfde stad en dezelfde branche Workumer Jachtservice. 

Nu kan Henk Jan zelf het water op in plaats van anderen te faciliteren. Hij kocht in Dordrecht een 11 meter lange megasloep waar 50 mensen in kunnen. Deze sloep voer daar in de Biesbosch. De sloep is ruim 4 meter breed en kan maar net door het sluisje in Goingarijp. Henk Jan heeft een verlengstuk op de helmstok gemonteerd om met een timmermansoog tussen beide kaden door te kunnen varen. 

Via de website www.friesesloep.nl komt hij aan zijn boekingen. De animo is groot, gasten komen uit het hele land.

Het nieuwe avontuur overvalt hem een beetje: ‘Ik had dit niet in mijn hoofd toen ik het bedrijf verkocht.’ Maar dat geldt ook voor de sloepverhuur die hij is begonnen en het prachtige waterappartement dat hij in het boothuis bouwde. Die is wekelijks bezet.

Aan boord van de BOOTOX is alles aanwezig: een werkeiland, koelingen, water, kokerij en een betegelde elektrische wc.

‘Ik wil het netjes en goed op orde hebben. Kwaliteit staat voorop.’

Dat geldt ook voor de catering die hij deels zelf verzorgt. Als fervent jager presenteert hij wild als daar prijs op wordt gesteld.

Henk Jan: ‘Het fijnste biologische vlees zo uit de natuur. Een hertenrug, een reebout of bief van een everzwijn, beter en lekkerder kun je niet eten. De gasten vinden het geweldig.’ 

Allerlei arrangementen bedenkt hij om gasten een onvergetelijke belevenis te kunnen bezorgen. Men kan suppen, waterskiën of bijvoorbeeld varen bij volle maan. Dat laatste maakt indruk.

Henk Jan: ‘De maan verlicht dan het water. Romantischer kun je het niet meemaken.’ 

Een kampvuur op een eilandje kan ook, al dan niet gecombineerd met een barbecue, gitaarmuziek of een wandeling door de natuur. Henk Jan, een natuurmens pur sang, kan zijn gasten er alles over vertellen.

Aan boord ontstaat al gauw chemie tussen de opvarenden: ‘Eerst zit men zij aan zij en maakt iedereen kennis met elkaar. Als we dj’s aan boord hebben en de discolampen aan gaan, staat men voorin spontaan te dansen. Ikzelf beleef er ook geweldig veel plezier aan.’  

  

Partners