GRONINGEN – Je mag je afvragen of het Frysk Orkest zelfstandig het niveau van het huidige Noord Nederlands Orkest (NNO), waarin het eind jaren tachtig is opgegaan, zou hebben gehaald. Zeker is dat het FO vandaag de dag onvoldoende draagvlak zou hebben. Helemaal in deze tijd van bezuinigingen in de cultuursector. En weinig draagvlak betekent weinig slagkracht. We mogen in het noorden blij zijn dat we een NNO hebben, hoewel het orkest alle zeilen moet bijzetten om de sterkte te handhaven, en dus ook de kwaliteit.

[banner]

In ieder geval is een concert een ideaal medium voor het bedrijfsleven. Dat bleek tijdens het benefietconcert dat het NNO in de Groninger Oosterpoort gaf. De opbrengst wordt aangewend voor het prestigieuze 5 mei Concert in Amsterdam waarvoor het NNO volgend jaar is uitgenodigd. Om dat eervolle optreden te realiseren moet het NNO zelf investeren, want het honorarium is lang niet toereikend om de kosten te dekken.

Voor € 2.500 konden bedrijven een tafel voor tien gasten reserveren. Marketingmanager Roelof Voorintholt van het NNO was tevreden over de animo en over het niveau van de avond. ‘We hadden hele interessante bedrijven en organisaties. Ze hadden gasten uitgenodigd die zich nadrukkelijk manifesteren in het bedrijfsleven, maar ook in het maatschappelijk leven. Dit benefietconcert is voor herhaling vatbaar. In Friesland lijkt me dat ook mooi om eens te doen. Weten jullie een geschikte plaats en locatie?,’ zei hij tegen het Fries Journaal.

Na aperitief, opening, diner en muziek van La Primavera volgde het galaconcert onder leiding van dirigent Richard Bonynge, een van de beste operadirigenten ter wereld. Soliste was de sopraan Nelly Miricioiù, die een stem als een nachtegaal heeft. Ze wordt door de vakpers vergeleken met Maria Callas in haar beste jaren. Een uur lang zong ze vol passie aria’s van Bizet, Verdi en Bellini. Wat een muziek, wat een klasse! Het was in één woord geweldig.

Wat erop volgde was een informele finale in een Italiaans aangeklede foyer met heerlijke dolci en bijzondere koffiespecialiteiten. De Groninger stadsdichter Stefan Nieuwenhuis trad op als deejay. Hij bezit een nostalgische muziekcollectie en daaruit had hij een repertoire met Italiaanse accenten geselecteerd. Een prima afsluiting van een lange, mooie avond.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen