friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Over de naam van de zaak is wat te doen geweest omdat een bureau dezelfde naam draagt, maar goed. In het Nederlands en Engels betekent ‘loft’ een vliering of bovenste verdieping van een groot gebouw en in de Friese taal heeft loft de betekenis van lucht. Een treffende naam dus voor een restaurant op dit ‘niveau’.

LOFT is niet alleen het hoogste restaurant van Friesland maar is ook uniek met het restaurantconcept. Het introduceert namelijk het trolleyconcept. Gasten kunnen een keuze maken uit meerdere voor- en nagerechten die op een trolley naar de tafel worden gereden. Er worden zoveel mogelijk regionale, duurzame en veelal biologische producten gebruikt.

De inrichting is fraai en uitgekiend. Vanuit de lift loop je in de richting van de vorstelijke bar en daarna langs de lounge. Je bent niet verplicht aan tafel te gaan en deze laagdrempeligheid is belangrijk in het hedendaagse impulsieve uitgaan. Laat de gast maar warmdraaien voor het eten. Ook wanneer je in je eentje bent bezoek je zo’n zaak gemakkelijk.

In de hoek richting stad bevindt zich het restaurant. Langs de hoge glaswanden zit je lager dan in het verhoogde midden, vanwaar je over de andere gasten heen kijkt. Want het uitzicht mag nergens worden ontnomen. Het niveauverschil is geen belemmering voor rolstoelers want er is een rijpad gecreëerd met zijdelings restanten van een oude zeewering, wat cachet geeft aan de zaak, die veel allure uitstraalt.

Partners