friesjournaal logo

De nieuwe voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Marijke Vuik vindt speciaalbier een ‘fantastisch en veelzijdig’ product; voor elk wat wils. Inderdaad, er zijn duizenden speciaalbieren, en er is weer eentje bijgekomen: oranjekoekbier, Rode Boei geheten van brouwerij Gudzekop. Aan de opmars van speciaalbieren lijkt dus geen einde te komen.

Wat Rode Boei nóg specialer maakt is dat het van de winnende Fryslân Culinair-oranjekoek 2022 van Bakkerij By Boonstra in De Knipe is gebrouwen. Dat is bier gebrouwen met het karakter van de kruidkoek; een gisting van broodbeslag die erin is verwerkt.

Er is veel leven in de brouwerij want je kunt bier vele smaken geven. Zo heeft Gudzekop in samenwerking met een andere FC-winnaar, bakker Wander Schotanus uit Twijzelerheide met Fries roggebrood (2021), ook bier met roggemout (Opstekker). Dat hij dat speciaal goed kan bewees Dietmer Laske van Gudzekop op het EK in Londen waar hij tweemaal goud won met Volle Laag op basis van Fryske dúmkes en het blondbier Opsteker (Dietmer geeft al zijn bieren een nautische naam). Met Recht door Zee, een RIPA (IPA van roggebrood) won hij een eerste prijs dit jaar.

De Friese twist in Rode Boei (in juli deelnemer in Londen) is evident; bijna de hele oranjekoek gaat erin. De kruidkoek bevat al kaneel en snippers sinaasappel.

‘Vooral dat laatste vormt een supercombinatie met alcohol,’ sprak Dietmer tijdens de presentatie By Boonstra. Prachtig dus dat twee streekproductwinnaars van Fryslàn Culinair hun inbreng hebben.

Partners