friesjournaal logo

JOURE – Er zijn metiers waar de emancipatie wel nooit zal slagen. Neem de ouderwetse Boerebrulloft in Joure. Op de 66ste editie van deze nagespeelde boerentrouwerij van vroeger werden Anwar Hilverts en Tina Praamstra uit Zevenhuizen in het echt in de echt verbonden. Tina is de paardenvrouw, Anwar wist alleen hoe een paard eruitziet. Voor het ringsteken met Friese sjezen ’s middags door de Midstraat moest hij dan ook flink oefenen in het mennen.

‘Want de man hoort te rijden,’ aldus bestuurslid Jan van der Weide van de Stichting Boerebrulloft. 

Het ging Anwar trouwens goed af. Wat wil je, hij wilde wel de paarden laten lopen maar niet zijn kersverse eega. Erg moeilijk maakte het Friese paard het hem trouwens niet; het was de eigen merrie van Tina die voor de sjees was gespannen.

In Park Heremastate was de dag begonnen met een heuse trouwerij compleet in oude stijl met het loslaten van duiven, het aansteken van de bruidegomspijp, het bruiloftsmaal met brandewijn en boerenjongens in een zilveren terrine en alle gasten in Friese klederdracht aan de lange tafels. Zo was het in de periode 1800-1850 en zo zal het op de Boerebrulloft altijd blijven. Het publiek genoot met volle teugen.

Er was naast het ringsteken nog meer paardenvertier. Volgens traditie was er voorafgaand aan het ringsteken een harddraverij zonder zadel. Met zo’n wedstrijd werd de bruidegom vroeger uitgedaagd door zijn kameraden. Het Friese bloed bruiste bij iedereen door de aderen!

Partners