friesjournaal logo

BAKKEVEEN – Het verhaal van Jouke Piet Drijfhout en Mieke Rijnbeek, beide 40 jaar, lijkt wel bedacht voor All you need is love. Ruim drie jaar geleden troffen ze elkaar op een cursus in Drachten en tijdens het uurtje ‘gelukskunde’ kwam op het tot een magisch moment tussen de twee. Er volgde een afspraakje in de monumentale Slotpleats, de eerste date, en de rest is geschiedenis. Jouke en Mieke werden een stel en in 2021 begonnen ze een eigen zaak…, op landgoed De Slotpleats! 

Jouke had zijn zinnen erop gezet. Er was zo’n chemie, als ik ooit wat wil, dan hier, dacht hij. Wel, het kwam zover.

‘Het mooie is dat dit echt een broeiplek voor verbinding is. Iedereen komt hier: wandelaars, fietsers, toeristen, mensen uit de regio, terrasbezoekers en eters voor lunch en diner. En dan hebben we nog de winkel waar allerlei lokale producten te koop zijn; van natuurvoeding tot leefstijlartikelen, zeepjes, aardewerk, wol, Fries bier, noem maar op,’ zegt Jouke.

Voor de lunch willen Jouke en Mieke de drempel zo laag mogelijk houden:

‘Dat is best lastig omdat De Slotpleats veel allure heeft. Mensen denken al gauw: dat zal wel heel chique zijn. Maar we zijn er echt voor iedereen. De lunch is heel toegankelijk. We zijn er met ons terras in dit toeristisch dorp natuurlijk ook voor de koffiedrinkers, maar dan wel op een beetje niveau. We hebben een eigen patissier in dienst en die maakt zelf het gebak. Op een mooie zondag ontploft het hier. Dan zijn er zomaar 500 terrasgasten op een dag. Maar goed, we hebben ook 30 mensen op de loonlijst staan.’

’s Avonds legt de zaak zich toe op fine dining. Daarin onderscheidt het bedrijf zich en dat is de reden om lid te worden van Fryslân Culinair. Menu’s van 3 tot en met 9 gangen worden met zorg samengesteld en daarin volgt Jouke de seizoenen.

Jouke: ‘Om de vier weken wisselen wij de kaart. Laatst hadden we hier het afscheid van de burgemeester. Toen heb ik bramen geplukt. Daarna was het tijd voor de rozenbottels. Lokaal spreekt ons aan. Er is zoveel goeds uit de omgeving te halen. In het restaurant hebben we een levend herbarium waar we de fijnste kruiden uit halen.’

Zijn verhaal leest zich als een jongensboek. Hij moest van heel ver komen. Tot zijn 30ste was hij verslaafd aan verdovende middelen, daarna zag hij het licht. Een imposante lijst van ervaringen en referenties volgde. En toen was het 2021. Tijd voor de grote stap. De Slotpleats werd volgens het ‘no waste-concept’ ingericht met meubilair dat uit de kringloop werd gehaald, maar het klopt allemaal.

Partners