friesjournaal logo

‘We moeten zorgen dat we niet het kind van de rekening worden’

OLDETRIJNE – Voor Trienke Elshof-Witteveen is 2022 een bijzonder jaar. De voorzitter van LTO Noord is druk met de landbouwpolitiek en de stikstofproblematiek en ze volop in de aandacht van de media. Ze is een vergaderboerin die veel dingen tegelijk kan doen door efficiënt met de tijd om te gaan. En dan loopt ze tussendoor ook nog gerust een halve marathon.

Geboren Op 9 december 1967 in Mirns Gaasterland. Ik ben een boerendochter. Na zes maanden verhuisde ons gezin naar een boerderij in Munnekeburen. Ik weet niet beter dan dat ik een Stellingwerver ben. Wij praten Fries onderling, maar ook Nederlands en Stellingwerfs als het gezelschap daarom vraagt.

Woonplaats Oldetrijne.

Echtgenoot: Henk Elshof. Wij hebben drie kinderen: Marianne van 29, Wim van 26 en Henry van 21. Henk komt uit Tjerkgaast en was 16 toen zijn ouders naar Oldetrijne verhuisden. Wij hebben elkaar leren kennen in cafés en danstenten in Wolvega en Kuinre.

Opleiding Inservice A-verpleegkundige en MBA food en finance aan de Nyenrode Universiteit. De laatste opleiding volgde ik toen ik achter in de dertig was. Ik was bestuurlijk al actief in het waterschap en wilde de financiële business leren kennen.

Werk/carrière Ik ben begonnen als verpleegkundige. Toen ik trouwde werd ik meewerkend boerin. In 2004 kwam ik in het bestuur van Wetterskip Fryslân en daarna ook in de ledenraad van FrieslandCampina en het bestuur van de LTO-afdeling. Na 2013 deed ik projectontwikkeling en risicomanagement en voerde als interim-manager opdrachten uit voor NCR en Agriterra. In 2016 werd ik 2016 voorzitter van LTO Regio Noord. Twee jaar later werd ik portefeuillehouder gezonde omgeving LTO Nederland. Verder zit ik in de raad van commissarissen van Rabobank Heerenveen-ZuidoostFriesland en in de ledenraad van Agrifirm.  

Geloof Rooms-Katholiek. Ik ben geen trouw kerkganger maar geloof wel.

Politieke partij CDA. Bij deze partij voel ik me het meest thuis vanwege de landbouwvisie, het rentmeesterschap en het omzien naar elkaar. Ik heb meegeschreven aan het programma en ik heb het programma voor de komende waterschapsverkiezingen geschreven.  

Hoogtepunt Mijn hele leven, veel lief en weinig leed. Dat stond ook op de kaart toen wij 25 jaar getrouwd waren. Drie gezonde kinderen is rijkdom.

Dieptepunt Dierbaren die te vroeg zijn overleden, zoals mijn vader. Hij werd 64. Hij stond vol in het leven toen hij de spierziekte ALS kreeg.

Voorbeeld Cees Veerman, de vroegere landbouwminister, is inspirerend. Niet om wat hij doet, maar om wat hij zegt.

Leermeester Van iedereen kun je leren. Vaak mensen met wie ik samenwerk. Ik leer elke dag, ook van jonge mensen, omdat ik er open in sta. Ik heb niks met hiërarchie en ben voor platte organisaties. 

Beste advies Dat geef ik mezelf: denk in oplossingen, niet in problemen. Mijn schoonvader zei: stel beslissingen die je nu kunt nemen niet uit, wacht niet tot het te laat is.

Inspiratie Sport en muziek.

Eten Alles wat met zorg is bereid. Dat mag zowel Hollands als buitenlands zijn. Zonder sausjes en poeha, smakelijk en eerlijk, weinig bewerkingen.

Drinken Bier en wijn.

Muziek Dance, rock en ritmische muziek om op te dansen, ik hou van een feestje.

Concert Armin van Buuren, Zwarte Cross, Woodstock, Normaal, Within Temptation en vele anderen. De Zwarte Cross is favoriet. Ik hou van de mentaliteit van de Achterhoek.

Artiest Hessel van der Kooi van Terschelling. Hij is een kunstenaar. Wij zijn in oktober naar een afscheidsconcert geweest. Jammer dat hij stopt. 

Acteur Geen, ik kijk weinig films.

Actrice Dus ook niet.

TV Ik kijk niet of nauwelijks tv, alleen nieuws via de sites. Ik verdoe geen tijd, word kriegel van op de bank hangen en slaap slecht van tv.

Film Alleen verhalende films met veel landschap en op waarheid berust.

Krant/tijdschrift/medium Leeuwarder Courant en andere kranten via sites.

Boek Boeken over geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog en waargebeurde verhalen.

Auteur Ik heb geen voorkeur.

Sport (Hard)lopen, fietsen, bootcamp, schaatsen. Ik heb onlangs de halve marathon van Amsterdam gelopen. Ik hou van duursporten, heb drie keer de Elfstedentocht geschaatst, waarvan twee officieel. Ik ben geen opgever en ik wil me, ook al ben ik 55, nog steeds verbeteren.

Sportman Henk. Hij kan heel hard fietsen, is beresterk. Ja, wij hebben veel gemeenschappelijks.

Sportvrouw Ik spiegel me niet gauw aan anderen. Dochter Marianne heeft de hele marathon gelopen, dat was heel knap. 

Gadget Ik geef niet om gadgets. Mooie kleren en schoenen dragen is wel een liefhebberij. Ik ga twee keer per jaar shoppen en koop in één keer alles voor het seizoen.

App Vele. De meest gebruikte is whatsapp. 

Hobby’s Muziek, sport, gezelligheid, groentetuin, hond en kippen.

Vervoer Volvo V40 elektrisch.

Vakantie De hele wereld rond en in een tentje in Nederland, maar niet op één plek.

Hekel aan Hetzelfde doen.

Blij van Reuring en niet weten wat de dag gaat brengen.

Doen met een miljoen Aan de kinderen geven. Wij hebben het goed.

Kan niet zonder Henk. Ons huwelijk is goed, we vormen een team. Samen oud worden als het ons gegund is.

Wat moet anders Meer tijd.

Over vijf jaar Nog steeds werken. Dat kan ook vrijwilligerswerk zijn. In elk geval betekenisvol werk doen.

Boeren zouden door één organisatie vertegenwoordigd moeten zijn LTO wordt gezien als verlengstuk van de overheid. We hebben signalen gemist, daardoor zijn meer radicale groepen ontstaan. We overleggen wel met elkaar en stemmen met elkaar af over de inzet. Dat doet iedere partij met zijn eigen kleur en geluid.

De stikstofsoep wordt niet zo heet gegeten als opgediend Klopt, de wal keert het schip, door voortschrijdend inzicht. Maar we zullen wel een deel moeten opeten. Je moet realistisch zijn, het hele bord gaat niet van tafel.

 

Hoeveel boeren blijven over in Nederland? Tot dusver ging het aantal in elke generatie door de helft zonder dat het aantal koeien verminderde. Een halvering van de veestapel is natuurlijk veel te veel. Dan krijgen de verwerkende industrie en de Friese economie een enorme klap. Daar zal iedereen grote spijt van krijgen.

Bestaat er een kloof tussen stad en platteland? Ja. In meerdere opzichten. Ik wil waarschuwen dat het platteland niet afhankelijk wordt van de stad net als vroeger toen we turf, hout, mest en voedsel aan de stedelingen moesten leveren terwijl we zelf in armoede leefden en in plaggenhutten woonden. Mansholt heeft ook goede dingen gedaan. We moeten zorgen dat we niet het kind van de rekening worden.

Partners