friesjournaal logo

 

LEEUWARDEN – De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) investeert € 2 miljoen in Hydraloop, dat slimme waterrecyclingproducten ontwerpt en produceert. De opgehaalde financiering wordt gebruikt om in verschillende landen productielocaties op te zetten.

Hydraloop, opgericht in 2016 en gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden, heeft een innovatief waterrecyclingsysteem ontwikkeld. Het systeem kan 85% van al het water in huis opvangen uit douches, baden, wasmachines en airconditionings en verwerken tot schoon, helder en veilig water dat voor verschillende doeleinden bruikbaar is zoals toiletspoeling, schoonmaak, tuinbesproeiing en het vullen van zwembaden.

Drinkwatervoorziening onder druk 

We hebben recent kunnen vernemen dat de drinkwatervoorziening in ons land door droogteperiodes, verzilting en vervuiling (medicijnen) onder druk komt te staan. Drinkwater zou weleens de volgende crisis in Nederland kunnen worden. Hydraloop is dan ook een heel belangrijke speler. Het bedrijf groeit snel. Zo snel dat het aan de vooravond staat van een grote internationale uitrol.

Arthur Valkieser 

Oprichter van Hydraloop is ceo Arthur Valkieser (68). Deze multimiljonair is een voormalig mediamagnaat die in 1982 zijn eigen film- en montagebedrijf startte. Het heet tegenwoordig United Broadcast Facilities dat onder meer de eredivisiewedstrijden en de Tour de France filmt en monteert. Zijn bedrijf groeide nog voor de eeuwwisseling naar 400 medewerkers. In 2001 werd hij Omroepman van het Jaar en schaart hij zich in een rijtje met John de MolEva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk. Daarna verkoopt hij zijn bedrijf. Hij geniet in de Provence, haalt zijn vliegbrevet en begint te zeilen. Maar bovenal gaat zijn interesse uit naar een bedrijfje dat dat thuiswaterzuiveringssystemen ontwikkelt. Hij investeert erin en laat de prototypen in zijn huis plaatsen.

‘Daardoor werd ik ervaringsdeskundige en leerde ik wat er allemaal fout kon gaan, zoals de stank,’ zei Valkieser in een interview met de Volkskrant. Na een paar jaar trok hij de stekker eruit omdat er geen urgentie was. Tot 2015, wanneer Valkieser rapporten van de Verenigde Naties en de EU onder ogen krijgt. In zijn garage begint hij te sleutelen aan een compact, onderhoudsarm systeem zonder filters. Grote installaties van twee bij twee bestonden al maar die passen niet bij mensen thuis. In 2017 is er eindelijk een werkbaar prototype dat voldoet aan de Amerikaanse standaarden. Het werd gegoten in een designomhulsel. Valkiesers vrouw Sabine Stuiver (55) doet mee, is medeoprichter en medebestuurder. Samen bezoeken ze tal van beurzen over de hele wereld, de Hydraloop bij hun. Komt het vliegbrevet toch nog van pas.

Waterschaarste

Het is natuurlijk vreemd dat In tijden van toenemende waterschaarste onze toiletten nog altijd worden doorgespoeld met schoon drinkwater. Vanuit die gedachte richtte Valkieser zijn bedrijf op. De Hydraloop is een soort koelkast, dat het water van douches, wasbakken, wasmachines en airconditioninginstallaties verzamelt, reinigt en desinfecteert. Het gerecyclede water kan vervolgens worden gebruikt voor tal van toepassingen waarvoor een minder hoogwaardige kwaliteit leidingwater nodig is, zoals het doen van de was, het doorspoelen van het toilet of het sproeien van de tuin. Hydraloop focust zich voornamelijk op nieuwbouwprojecten voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.

Internationale uitrol

Het concept slaat aan. Sterker nog, het bedrijf staat aan de vooravond van een grote internationale uitrol. Aan waardering en aandacht heeft het Hydraloop nooit ontbroken. 

‘De eerste versie van ons waterrecyclesysteem was nog maar net gereed toen we eind 2017 op de Aquatech-beurs in de Amsterdamse Rai stonden’, vertelt Valkieser. ‘Als relatieve buitenstaanders deden we daar onze intrede in de wereld van de watertechnologie. Ook nog eens met een product dat qua uitstraling en vormgeving vrij ongewoon was in de sector. We vielen dus op en werden genomineerd voor de Innovation Award. Dat zorgde voor veel interesse, waardoor we meteen moesten gaan produceren. Via ons netwerk in het Noorden zijn we bij Technologies Added in Emmen terechtgekomen. Sindsdien is de eerste Smart Factory in Nederland onze productiepartner.’

Doorbraak

De echte doorbraak kwam in januari 2020 nadat Hydraloop op de CES in Las Vegas, de grootste techbeurs ter wereld, maar liefst vier awards in de wacht sleepte, waaronder die van het allerbeste product van de beurs. ‘Dat was een kantelpunt voor ons bedrijf,’ zegt Sabine Stuiver. ‘Wereldwijd stroomden de aanvragen binnen en zijn we enorm gaan groeien. Inmiddels hebben we 45 fte’s in dienst, verdeeld over ons hoofdkantoor in Leeuwarden en kantoren in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Tegelijkertijd wordt de Hydraloop in meer dan vijftig landen verkocht door ruim 125 lokale partners.’

Maar succes brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Het vinden van groeifinanciering bijvoorbeeld, om snel te kunnen opschalen. Die zoektocht bracht Hydraloop onder andere bij de NOM. 

Het vertrouwen bleek wederzijds, benadrukt Investment Manager Allard van der Horst van de NOM: ‘De Hydraloop is een uitontwikkeld product met bewezen internationale potentie. De technologie biedt een oplossing voor een urgent maatschappelijk probleem en sluit naadloos aan op de transitiethema’s duurzamer en slimmer waar de NOM zich op richt. Bovendien heeft de onderneming alles in zich om de watertechnologie in Noord-Nederland wereldwijd prominent op de kaart te zetten.’

De financiering wordt met name gebruikt voor het uitbreiden van het productportfolio, het versterken van het partnernetwerk en het in meerdere landen opzetten van decentrale assemblagelijnen. ‘Een decentraal waterrecyclesysteem moet een standaard item worden in elk gebouw,’ onderstreept Stuiver de missie van Hydraloop. ‘Simpelweg omdat je op die manier tot 45% leidingwater en afvalwater bespaart. Daarom pleiten we ervoor dat waterbesparing, met het oog op klimaatverandering en bevolkingsgroei, in bouwbesluiten worden opgenomen. Op verschillende plekken zie je dat ook al gebeuren. Het mooie is: met de Hydraloop stellen wij mensen in de gelegenheid om zelf actie te ondernemen. Van eigenaren van woningen en commercieel vastgoed tot hotels, lodges en sportscholen. Voor projecten van elke omvang is er, kortom, een oplossing. Waar ter wereld je je ook bevindt.’

 

Partners