SNEEK – De Skarneklappers vormen een mooi zooitje ongeregeld. Vroeger volleybalden ze, maar toen de sprongkracht afnam tot een centimeter of twee besloten ze het spelletje te staken en als herensoos verder te gaan. Zes keer per jaar beleven ze een uitje. Deze winter staat een damsimultaan op het programma want de heren willen weten wat de conditie van hun hersencellen is.
De Skarneklappers zijn, de naam zegt het al, ontstaan in Rinke’s Koffiebar van de onvergetelijke uitbater Rinke van der Meulen aan de Scharnestraat in Sneek. Dat was de bar van sporters en schoolspijbelaars. Sneek is een volleybalstad en dus was deze bar hun stamplaats. Daar stond Animo-speler/coach Paul van Sliedrecht te oreren en langzamerhand werd de ouder wordende garde met spelers als Toon Gerbrands, Anno Regeling, Bert Jansma, Jaap Zittema, Dominicus Bouma en Anton de Vries vervangen door een nieuwe lichting grote talenten onder wie Jan Posthuma, Olof van der Meulen (inderdaad, de zoon van) en Ronald Zoodsma. Zij stonden aan de basis van grote successen. De eerste twee wonnen olympisch goud in 1996 in Atlanta. Zoodsma was erbij toen Nederland vier jaar eerder in Barcelona zilver won (finale verloren van Brazilië). Hij haakte af door de zeurpiet Ron Zwerver, een eikel aan wie we liever niet terugdenken. De drie ex-internationals leken in de jaren tachtig elke week en bij elke smash een kop langer te worden. Het braniemannetje Zoodsma was nog maar 14 toen Van Sliedrecht hem al een stek in het eerste van Animo (in 1997 met Olympus gefuseerd tot VC Sneek) beloofde.
De Skarneklappers waren een recreatieteam van voetballers (Sneek was de voetbalstad van Friesland, nee niet Heerenveen en ook niet Leeuwarden), die voor hun lol een balletje wilden slaan in plaats van trappen. Eerst heette dit clubje Tadamm (het dubbelgeluid van een geblokkeerde smash en de stuit op de vloer). In 1979 ging men verder onder de naam Scharneklappers, een verzameling voetballende volleyballers, aangevuld met oude glorie. Vanuit Rinke’s Koffiebar pakten Lieuwe van der Zee en Thijs Pasma de draad op. Inmiddels was Animo landelijk toonaangevend aan het worden.
Hans Bijlsma: ‘Ons toptrio werd later erelid gemaakt onder de voorwaarde dat ze na hun carrière bij ons zouden komen.’
De grootste van allemaal is letterlijk en figuurlijk Jan Posthuma (2.07 m). Hij is getrouwd met Jellien Smit, via haar aangetrouwde vader en voormalige directeur Anton een telg uit de Poiesz-familie en directielid van het supermarktconcern. Als een winkel wordt overgenomen komt Jan langs om de bovenste schappen leeg te halen of te vullen!