friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Friesland is goed vertegenwoordigd in de Terras Top 100 van Missethoreca. Acht zaken staan erin genoteerd. De hoogste is het nieuwe Sophias in Leeuwarden op een 7de plaats; de hoogste binnenkomer ooit! Dit hippe stadstuinterras profileert zich als urban allseason hotspot. Want een beetje terras is het hele jaar door open.

Ondernemer Jogchum van der Schoot, eigenaar van Sophias, kijkt niet op van de hoge notering: ‘Sophias heeft grootstedelijke allure. Deze zaak zou in New York en Berlijn niet misstaan.’

Het terras op het binnenterrein van Markt 058 is heel compleet: een stand alone buitenbar, open buitenkeuken, parasols, verwarming, loungesets, dekens. Het getraind personeel gaat representatief gekleed en vormt het visitekaartje van het bedrijf. Aan uitstraling wordt aandacht besteed. Dat geldt ook voor de entourage, die 

‘De bediening kan onze gasten vanaf het terras geheel verzorgen. Men hoeft niet naar binnen,’ aldus Jogchum, die een telg is uit de bekende ondernemersfamilie Van der Schoot want moeder Elske is een dochter van industrieel Marten van der Schoot en zus van o.a. Cees, de Harlinger havenbaron die in 2021 overleed. Jogchum nam de naam van moeders aan. 

Hij is op meerdere fronten actief. Onder meer in de reclamewereld (oprichter van webbureau Friks en later Junction, dat nu geleid wordt door eigenaar Herwig Smits en Sander Renkema).

Sophias, met 350 zitplaatsen de grootste horecazaak van Leeuwarden, draait op het terras dat ruimte biedt aan 120 zitplaatsen dagelijks klokje rond lunches, diners en bites voor bij de borrel. Men kan er ook grote groepen ontvangen, de inrichting is zo aangepast.

De kwaliteit van eten en drinken is bovengemiddeld goed. Sophias werkt met proefpanels die vooraf keuren voordat gerechten en cocktails op de kaart komen. Om de kwaliteit te borgen nemen mistery guests regelmatig de proef op de som; Sophias, de naam wijst op de locatie aan de Sophialaan, laat niets aan het toeval over.

Het restaurant is aantrekkelijk voor een breed publiek van jong tot oud, voor zakenmensen, de creatieveling, de toerist en de stedenhopper. Het palet van de open keuken is al even divers; van laagdrempelige menu’s tot fine dining en bistro. Verse oesters en levende kreeften zijn er standaard. Er zijn niet zoveel restaurants in Friesland die dat kunnen bieden.

Verder is Sophias the place to be voor de passant, de stamgast en de vrijdagmiddagborrel.

Over de 7de plaats zegt Jogchum: ‘Het is een mooie waardering. Natuurlijk hebben we campagne gevoerd, maar we maken het ook waar.’ 

Aan de Gracht

De Friese top 100-rij wordt gesloten door Aan de Gracht in Sneek op de 56ste plek. Deze zaak is een schoolvoorbeeld van een fijn en gezellig binnenstadterras. Aan de Gracht, aan een grachtje in het centrum van Sneek, biedt een gevelterras en een terras wat deels aan de gracht en deels op een soort bruggetje ligt. Aan beide terrassen is aandacht gegeven. Op elke tafel staat een bloemetje, peper en zout, een menukaart en een kaarsje. Ook staan op de terrassen meerdere sierhaardjes en terrasheaters. De verschillende grote planten die zijn neergezet, geven het terras een knusse uitstraling.

Het personeel is attent. Op amicale wijze wordt bieradvies gegeven, waarbij een lokale brouwer wordt aanbevolen. Deze medewerker komt later nog informeren of het bier beviel en geeft meteen aan dat Aan de Gracht nog meer bieren van deze brouwerij heeft. Los van de vriendelijke benadering stralen de medewerkers uit plezier te hebben in hun werk.

Opvallend is de prestatie van De Walrus in Leeuwarden en Sneek. Beide terrassen worden hooglijk gewaardeerd. 

Friese terrassen in de Top 100

7 – Sophias Leeuwarden

23 – Levels Harlingen

28 – Brasserie Spiegelaar Leeuwarden

31 – Markt 23 Sneek

48 – Nobel Ameland

49 – De Walrus Leeuwarden

51 – De Walrus Sneek

56 – Aan de Gracht Sneek

Partners