friesjournaal logo

Hoofdsponsor Peter de Vries van UNIS, Jan Wijbenga en Harry Slump (beide commercieel manager bij Feenstra), Jan Streppel (aandeelhouder Koninklijke De Vries in Sneek, lid van de raad van toezicht), Henk Hoekstra en Pieter Balstra.

GROUW – Het is ontzettend knap wat de Friese ijshockeytrots UNIS Flyers presteert, zowel op het ijs als achter de boarding. De tegenslagen waren namelijk niet te overzien: corona, een instabiele constructie door de verbouwing van Thialf, wedstrijden die in Leeuwarden moesten worden gespeeld, een onzekere financiële toekomst, de sores die er altijd in de ijshockeybond is, de huurverhoging vanwege de energieproblemen. Ga er maar aan staan. 

Toch veert de club altijd op. Er is door de gemeente Heerenveen anderhalf miljoen geïnvesteerd in een nieuw betonvloer en een nieuwe flexibele boarding, de enige in Nederland, die al even veerkrachtig is als de club zelf. Klaar is men nog niet. Eigenlijk moet de hal worden vernieuwd, verhoogd en geïsoleerd en de tribunes aangepast voor meer zitcomfort. 

Thialf-interimdirecteur Minne Dolstra is druk bezig met overheden en energiebedrijven om de schaatstempel niet door het ijs te laten zakken. Liander had de gedachte om de accommodatie in de zomer open te houden en ’s winters te sluiten. Immers, dan benut je de zoncapaciteit het best. Een idioot plan, vond Sven Kramer in antwoord op die suggestie.

Heerenveen ademt nog steeds ijshockey. Teren op oude roem hoeft niet. De UNIS Flyers waren afgelopen seizoen bekerfinalist en in een bloedstollende best of three om het kampioenschap in de BeNe League greep het team van coach Mike Nason in overtime de titel in het hol van de leeuw. Bulldogs werd in Luik met 1-2 verslagen.

‘De rillingen gaan me nog over de rug,’ zei voorzitter Henk Hoekstra tijdens de seizoenpresentatie in de brouwerij van Bjuster in Grouw. Niet toevallig want hoofdsponsor Peter de Vries van UNIS is eigenaar van de brouwerij die het beste bier van de wereld brouwt. Brouwmeester Auke van der Veen verzorgde een rondleiding. In het prachtige etablissement in het centrum van Grouw genoot men van een bierproeverij. Bjuster maakt 18 speciaalbieren. 

UNIS is nu tien jaar hoofdsponsor. Dat is al langer dan Feenstra was! Maar Feenstra is terug. Het bedrijf is een hele sterke cosponsor.

Het budget dit jaar is vijf ton. Voor topsportbegrippen bescheiden, maar de club komt er mee rond.

‘Omdat heel veel werk door vrijwilligers wordt gedaan en omdat onze spelers karaktervolle liefhebbers zijn,’ zegt bestuurslid Pieter Balstra, de onvermoeibare, commerciële drijvende kracht achter de Flyers. Het IJTC (ijshockeytrainingscenter) moet de kweekvijver vullen.

Hoekstra blijft voorzitter maar ‘het geneuzel’ (het oeverloos vergaderen in nationaal verband) wordt nu gedaan door bestuurslid Gerrit Huisman.

 

Partners