friesjournaal logo

Daan Koopmans (DeenKoopmans makelaars Drachten), Sicco Posthumus (de nieuwe directeur van Zadelhoff Nederland – Cor van Zadelhoff, die zijn bedrijf DTZ Zadelhoff in 2015 verkocht aan het Amerikaanse Cushman & Wakefield, is onder eigen naam teruggekeerd op de Nederlandse makelaarsmarkt), Siep Jan Riedstra, Gerard Smit (Fryslân Homes) en Jan Deen (samen met Daan Koopmans eigenaar van DeenKoopmans). (foto Tom Coehoorn)

HEERENVEEN – Uitgerekend op de dag van de MoVa-borrel kwam de Nederlandse Vereniging van Makelaars met de jongste cijfers. De energiecrisis en de stijgende rentes laten zich ook op de woningmarkt gelden: de gemiddelde huizenprijs is in dit Europees oorlogsjaar met een dikke 6 procent gedaald. Voor kantoren en bedrijfspanden lag het niet veel anders. De vastgoedmensen zitten in hun schuttersputjes verscholen in afwachting van de eerste klappen. 

‘Er kan geld worden gemaakt,’ zei beursman Geert Schaaij verlekkerd.

‘Dit kan niet zonder brokken aflopen,’ stelde Johan de Leeuw.

Voor vastgoedhandelaren- en beleggers is een neergaande markt vaak goed. Zeker voor degenen die zich de laatste tijd rustig hebben gehouden en een oorlogskas hebben opgebouwd. De kapers liggen op de kust en hebben zich in de stellingen verstopt. De markt corrigeert zich. Een koopperiode dient zich nu aan.

Er viel daarom heel wat te bespreken op de MoVa-borrel van het zakenkoppel Siep Jan Riedstra (MOM Beheer) en Eddie de Leeuw (VAMOS Vastgoed). Ze hadden een mooi en breed gezelschap uit de vastgoedsector uitgenodigd. De twee voorgaande jaren kon het evenement vanwege corona niet doorgaan en iedereen was eraan toe om bij te praten. Binnen vastgoedkringen betekent dat behalve de laatste stand van zaken doornemen ook gekheid op een stokje. De noordelijke vastgoedwereld wordt gedomineerd door mannen van de gestampte pot. Zakendoen moet vooral vreugde scheppen.

Veelbesproken was Wim Bulten, de Groninger vastgoedondernemer die zichzelf van het leven beroofde. Drie dagen voor de borrel werd hij begraven. Hoe was dat nou mogelijk? De amicale Bulten, getrouwd met Trees Spijkerman uit de Kollumer visfamilie, verkocht dertig jaar geleden zijn boerderij en begon in het onroerend goed. Sindsdien bouwde hij een indrukwekkende portefeuille op van zeker 1.200 panden. De bomen leken tot in de hemel te groeien, Bulten werd de verpersoonlijking van zakelijk succes. Op zondagavond 25 september feestte hij nog op de Roder markt, maandagmorgen hing hij aan een touw in een woning aan de Prinsesseweg in de stad, zijn eerste object in een groot vastgoedavontuur. Alsof hij een statement wilde maken. Insiders melden dat hij woningen en studentenkamers inclusief energieverbruik verhuurde (dat scheelt een hoop administratief gedoe). De omhooggeschoten energieprijzen plus stijgende rentes moeten hem niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Bovendien was hij toch al wat neerslachtig dit jaar. Hoe dan ook, het is een drama. En het toont hoe hard het kan gaan in de vastgoedwereld, zowel naar boven als naar beneden. 

Partners