friesjournaal logo

Jan-Dirk van Ravesteijn (met hoed) met rondom hem de hele cast van vermaarde Friezen.

LEEUWARDEN – Met een heerlijke straatact opende Jan-Dirk van Ravesteijn zijn theaterrestaurant De Hofleverancier dat gevestigd is in het schitterende Baylings van Haroen Hashemi aan de Nieuwestad. 

Het was een luidruchtig tafereel: pommeranten uit de Friese historie vestigden de aandacht op zichzelf en sneerden waarom zij en niet een ander de opening zou moeten verrichten. Jan-Dirk sloeg het gekef in zijn rol van stadhouder Willem Lodewijk van Nassau (1560-1620), Ús Heit in de volksmond, glimlachend gade. 

Marijke Meu (Maria Louise van Hessen-Kassel, de stammoeder van onze monarchie), dubbelspionne Mata Hari (Margaretha Zelle), Rembrandt’s vrouw Saskia Uylenburgh, socialistisch voorman Piter Jelle Troelstra, dichter Jan Jacob Slauerhoff, New York-stichter Peter Stuyvesant, de eerste vrouw in Japan Titia Bergsma, graficus Maurits Escher, schrijfster Nynke van Hichtum, Willem Lodewijks echtgenote Anna van Oranje en architect Jacob van Aken van de mislukte Oldehove; ze passeerden allemaal de revue. 

Jubileum

Het is dit najaar 25 jaar geleden dat Jan-Dirk begon met zijn theateractiviteiten in Leeuwarden. In dat kader startte hij met De Hofleverancier waar de nieuwste productie draait en dat heel amusant is voor groepen en bedrijven, en waar de lekkerste gerechten worden voorgeschoteld. 

Jan-Dirk gaf in 1997 vorm aan zijn theaterbedrijf. Met zijn ondernemersplan won hij de derde plaats in de starterscompetitie Wurktiid
Inmiddels is zijn gezelschap honderden muzikale dinervoorstellingen en stadswandelingen verder.
‘De kinderen van toen, komen kijken naar wat hun ouders hebben beleefd. Dat had ik nooit kunnen bevroeden,’ aldus van Jan-Dirk. 
Bij de start 25 jaar geleden verbaasde het hem dat er zo weinig aandacht was voor de rijke geschiedenis van de stad. En zo ontstond de theaterwandeling met de Nassau’s en bracht hij Ús Heit tot leven. Hij was hierin pionier. De combi van historie en theater werd zijn handelsmerk. 

Betoveren
Regelmatig draaft het singuliere zondagskind op zijn Friese paard door de stad om inwoners en toeristen te betoveren met verhalen van de stad. 

‘Met humor beklijft het beter,’ aldus Jan-Dirk.
Bij zijn twintigjarig jubileum, ontving hij in 2017 de Oeuvreprijs van De Het.
Van 2013 tot 2018 beheerde hij aan de Tweebaksmarkt kleintheater De Vier Pelikanen en bracht hij daar een combi van theaterdiners en gastoptredens. 
Buurman Haroen Hashemi van restaurant Saray verzorgde de diners. Tot dit prachtige Jugendstil-pand werd verkocht. 

Abraham Beeling
Haroen benaderde hem in coronatijd met de vraag wederom een theaterrestaurant vorm te geven en bood een zaal aan in het immense en historische pand van Baylings waar vroeger de antiquair Abraham Beeling(1926-2021) een fameuze antiekhandel dreef. Koningin Wilhelmina was een klant voor het zilver van dit handelsgeslacht en voor haar werd een ingang gecreëerd om een ongeziene entree te bieden in het pand dat aan de achterzijde doorloopt tot de Weert.
 
Jan-Dirk had in zijn studententijd gesprekken gevoerd met Beeling: ‘Een markante man die niet ophield met vertellen als hij eenmaal begon.’ Na jaren resulteert dit in een nieuw theaterrestaurant en de nieuwe dinervoorstelling De Antiquair met Hofleverancier Beeling als inspirator… 

Partners