friesjournaal logo

Woning Voormalig kaaskoopmanshuis

Bouwjaar 1865

Adres Van Eysingaleane 5 Easterein

Bewoners Hille Meijer (48, timmerman) en Nynke Fokkens (43, jeugd- en gezinsprofessional)

Een huis waar je van geniet en van gaat houden

EASTEREIN – Ze vallen meteen in het oog, de regenboograampjes in de voorgevels van een paar klassieke, hogere huizen in Easterein. Het zijn zogeheten kaaskoopmanshuizen. Er zijn er in de 19deeeuw zes in dit dorp gebouwd, maar er staan nog vijf. In een ervan wonen Hille Meijer en Nynke Fokkens. Ze hebben het met gevoel voor ambacht en erfgoed schitterend gerenoveerd.

Easterein ligt in de Greidhoek. Daar waar de weilanden hoog, grazig en vruchtbaar zijn. Het is de regio waar Friese boeren best stamboekvee hebben en een hoge melkproductie halen. Kaas en boter werden er tot circa 1880, toen de eerste zuivelfabrieken werden opgericht, op de boerderijen gemaakt. In de molkenkelder. Er was behoefte aan opslag onder goede condities. Een kaaszolder was zo’n plek. Behalve de raampjes herinnert bij Hille en Nynke ook de vloer nog aan de rijping van kaas; de Amerikaans grenenplanken zijn verzadigd met paraffine. Donkere plekken en cirkelafdrukken van emmers laten ze graag zitten. Hille en Nynke houden van karakter en natuurlook. Op het terras staat een tafel van zulke planken en die houdt zich in het natte herfstweer prima.

Achter de voorhuizen waren grote schuren gebouwd waarin de koeien op stal stonden en werden gemolken. Zo’n schuur is op het erf van Hille en Nynke vroeger weggebroken. Een oude muur met koeienruitjes is nog een stille getuige.

Hoe de twee op deze stek terechtkwamen is een bijzonder verhaal. 

Hille: ‘De ouders van een maat van mij van vroeger, Jan Simon Jelsma, woonden hier. Ik ben in mijn jeugd hier dus vaak over de vloer geweest. Nynke en ik wilden graag in Easterein wonen. Aan de Wynserdyk kochten wij onze eerste woning in een rijtje van drie. Later voegden we er de naastgelegen woning aan toe, al bleef ons dit huis trekken. Zegt Jan Simon op een gegeven moment dat zijn heit en mem wilden vertrekken. Ik meteen aanbellen om te vragen of wij het konden kopen. De aankoop van het huis waar zij naar toe wilden ging echter niet door. Inmiddels een jaar later, we hadden net het derde huis gekocht en het rijtje tot één geheel verbouwd, kwam het onderwerp weer ter sprake en bleek mijn maat naar ons oude huis te willen, wij natuurlijk naar dit huis en de Jelsma’s naar een huis wat zij konden kopen. We hebben alle drie ons huizen laten taxeren en binnen een week was de deal rond. Als we een feestje hebben zijn wij in ons oude huis en Jan Simon in het huis waar hij opgroeide.’

Nynke wil niet meer terug: ‘Het is hier zó mooi. Dit is een huis waar je van geniet en van gaat houden.’

Het verveelt geen moment. Hille en zij kunnen te kust en te keur om ergens te zitten: in de fraaie woonkamer, op kantoor (Nynke werkt ook thuis), in de al even mooie keuken, in het barretje in de kapschuur, in de serre, op de terrassen buiten of aan het water, want je zou het niet verwachten, maar het erf grenst aan open vaarwater. Aan de steiger ligt hun boot die onder alle lage bruggen door kan. In tegenstelling tot vroeger kunnen de auto’s op het erf staan, ook de werkbus van Hille, en in de garage staan de stoere Harley Davidson van Nynke en Triumph van Hille.

Niet alleen privé maar ook in werk vormen ze een sterk koppel.

Nynke: ‘Wij kunnen heel goed samenwerken. Samen komen we tot ideeën. Hille kan alles en ik verf en behang. Er is geen vierkante centimeter die we niet onder handen hebben genomen.’

Hille: ‘We zijn meteen in dit huis getrokken en konden al wonend aan de slag waardoor je alle ruimte hebt om bij te sturen en te veranderen en te verbeteren. Boven is een badkamer gebouwd en we konden beneden blijven douchen, de keuken is helemaal vernieuwd terwijl we het oude aanrecht bleven gebruiken, de wc is verplaatst naar de gang en ga zo maar door. Tien jaar heeft het met elkaar geduurd. Alleen de tuinschuur moet ik nog doen.’

Als timmerman loopt hij geregeld tegen een gelukje aan. Zo wilden mensen die hun huis lieten verbouwen hun Turks stoombad graag aan Hille kwijt. Het werkt prima en staat nu in de schuur op het erf waar een jacuzzi in de vroegere gierkolk is verwerkt. Energie is geen kopzorg. Er zijn volgend jaar 25 zonnepanelen en een warmtepomp, voldoende voor de vloerverwarming en alle stroom.

Hun woning is geheel aangepast aan de eisen van deze tijd. Vloeren, wanden en dak zijn geïsoleerd. Saillant detail: in een dubbele wand was turf verwerkt voor vochtopname. 

Wat is het mooi als een man handig is. Nynke hoeft geen help te roepen omdat ze ‘een klusser’ in huis heeft. De keukentafel is van treinwagonplanken gemaakt (prachtig), een oude piano is omgetoverd in een wijnbar, in de vertimmerde landelijke showroomkeuken hangt een zelfgemaakt wildrek waar gerei aan hangt, aan de wand is een oude juffer bevestigd die dient als wijnrek. Praktisch alles is zelf bedacht, gemaakt of ingericht. Zo kom je volgens Nynke aan ‘dingen die niemand heeft’.

Aan interieurdecoraties van de kringloop en Marktplaats heeft het nog geen 200 euro gekost en het ziet er perfect uit. 

 Ze houden ook van wegwerken. Gordijnen hangen nergens, overal zijn op maat gemaakte luiken en zonder dat het opvalt zijn opbergkasten- en laden gecreëerd. De tv beneden gaat uit de vensterbank omhoog, die op de logeerzolder komt uit een oude koffer tevoorschijn!

Nynke, die creatief is en eveneens twee rechterhanden heeft: ‘Het is heerlijk om van niets iets te maken.’

Partners